Bilietai, į kurių kainą įėjo leidimas apsigyventi vietoje įrengtuose kempinguose buvo išpirkti dar likus kelioms savaitėms iki renginio.

Čia, kaip jau įprasta, suvažiavo ne tik lenkai, bet ir muzikos mėgėjai iš Baltijos šalių, Rusijos (ypač nemažai iš kaimyninio Kaliningrado), Anglijos, Vokietijos, Ispanijos. Organizatoriai skelbia, jog Gdynioje apsilankė ir grupės žmonių iš Australijos, Meksikos bei Armėnijos.

Kasdien palapinių miesteliai, tualetai, dušai, automobilių aikštelės plyšo nuo maždaug keturiasdešimties tūkstančių turistų, o išvis festivalyje apsilankė netoli šimto tūkstančių žmonių.

Muzikantai grojo ilgiau nei žadėjo

Šįkart groti trijose didžiulėse scenose buvo pakviesta apie penkiasdešimt grupių bei muzikantų. Savo garsiais politiniais pareiškimais apie Bušą dalinosi grupė „The Roots“, susirinkusiuosius verkti privertė islandė Bjork, šokdino „Muse“, „Sonic Youth“, šokinėti vertė „Beastie Boys“, „Groove Armada“, Bloc Party“, „LCD Soundsystem“, Laurent Garnier ir kt.

„Sunku ką nors išskirti. Pirma mintis po festivalio – noriu ir grįšiu ten atgal kitąmet. - Festivaliu džiaugėsi renginių agentūros „Sick Service“ direktorius Mindaugas Morkūnas. - Pirmą vakarą įstrigo Laurient Garnier live`as. Antrą vakarą atėjome pasiimti „Groove Armada" skolos už praėjusius metus, kuomet jie neatvyko. Šiemet dar geriau, kad jie ištesėjo pažadą sugrįžti ir dar atvyko su nauju albumu“.

Mane labiausiai nustebino „Crazy P", „Muse" ir „LCD Soundsystem". Be to, kad „Crazy P" šokdino visus savo house funky disco dancing, jų vokalistė savo energija ir ekspresija scenoje žavėjo ne ką mažiau nei „Moloko" mergaite Roisin Murphy. „Muse" apsiginklavo milžiniškais LED'ais ir tai, ko gero, buvo tik mažytė dalis „amunicijos" neseniai naudotos dviejuose soldout-iniuose Wembley stadiono koncertuose prieš porą savaičių. Dauguma skambėjusių albumo „Black Holes and Revelations" dainų buvo viena už kitą geresnės ir stipresnės, o tai, kas dėjosi scenoje paliko bene dieviško koncerto įspūdį“, - sakė jau antrąkart į festivalį vykęs M.Morkūnas.

Susirinkusiųjų emocijos liejosi per kraštus, niekam nerūpėjo patogumai, lenkų nemokėjimas susikalbėti su užsieniečiais, o šeštadienio naktį – ir lyg iš kibiro pilantis lietus.

Nors ir visi ligi ausų purvini bei šlapi, žmonės be paliovos traukė prie scenų, dainavo kartu su muzikantais, meldėsi savo dievams ir garsiai skandavo grupių pavadinimus, neleisdami pastariesiems ramia sąžine nulipti nuo scenos nesudainavus dar kelių "topų".

Beveik visos grupės pasimėgaudamos kartojo populiariausias dainas ir dėkojo už jiems atgal siunčiamas emocijas. Grupė „Beastie Boys“, kurią sudaro tokie „senukai“ kaip Mike D, Adrock ir MCA, siautė net dvi dienas. Visus iš proto išvedę jau pirmą festivalio dieną, penktadienį, kostiumuoti vyrukai su kaklaraiščiais ir skrybėlėmis negailestingai visus vertė šokinėti dar ir sekmadienį.

Sekmadienio naktį savo išprotėjusiomis dainomis kankino ir islandų muzikos pasididžiavimas Bjork.

Scenos „veteranė“, net porą valandų šokinėjusi scenoje, vienus pravirkdė, kitus privertė visą dieną prastovėti prie scenos, kad tik galėtų pamatyti savo dievaitę iš arčiau.

Eksperimentavusi su savo muzika albumuose „Vespertime“, „Medulla“ ir paskutiniajame „Volta“, Bjork vertė nekantrauti ir neišvykti iš festivalio anksčiau. Didžioji dauguma gerbėjų muzikantės laukė iki sekmadienio nakties. Ir greičiausia nė vienam neatėjo į galvą, jog to daryti nevertėjo.

Lygiai taip į automobilyje keliaujant į Lenkiją praleisti pusę paros vertėjo ir dėl savo penktąjį albumą šiuo metu pristatančių britų roko gigantų bei daugybės apdovanojimų pelniusių „Muse“, elektroninės muzikos „ryklių“, taip ir neatvykusių į Lietuvą, „Groove Armada“, hiphopo dievų iš Filadelfijos „The Roots“ ar įspūdingą šou surengusio ir festivalį oficialiai uždariusio projekto „LCD Soundsystem“.

„Visgi geriausiu koncertu man asmeniškai tapo „LCD Soundsystem". Su kiekviena daina jie skambėjo „garsiau" ir nuoširdžiau, o pabaigai lopšinė „New York, I Love You" rodos buvo sugrota taip, kad vienu metu ištrimitavo viso trijų dienų festivalio džiaugsmo decibelus ir išspaudė didžiausias ašaras vienu metu“, - sakė „Sick Service“ vadovas.

Beveik jokių patogumų, kurių ne taip labai ir reikėjo

Didžioji dauguma atvykusiųjų apsistojo specialiuose palapinių miesteliuose. Visa festivalio teritorija buvo aptverta net 15 kilometrų ilgio tvora, kurią saugojo apie 700 apsaugos darbuotojų. Scenos darbuotojai sunaudojo apie 40 kilometrų kabelių.

Tačiau šie organizatorių pateikti skaičiai nė iš tolo neatspindi tikrosios renginio dvasios. Kai kurie lankytojai piktinosi milijoninėmis eilėmis prie dušų bei lauko tualetų, su darbuotojais buvo visiškai neįmanoma susikalbėti angliškai nei rusiškai, lygiai kas antras jų žodis buvo necenzūrinis, o mieste esančios nuorodos į festivalio vietą buvo pakankamai klaidingos.

Po šeštadienio visiškai nefestivališkos liūties buvo apsemti ne tik priėjimai prie scenų, bet ir prie daugelio palapinių. Buvo net tokių, kurie atsibudo vandenyje. Kiti, palikę palapines ir draugus skęsti, šiltai ir jaukiai įsitaisė automobiliuose. Tie, kas prieš renginį nepasirūpino guminiais botais ir ištverme, į miegmaišius sulipo purvini iki plaukų galiukų, bet nebūtinai pikti. Nes geros muzikos ir artimo žmogaus jausmas šildo ne ką blogiau už penkių žvaigždučių viešbučio radiatorių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją