Nuo kaimuose vis dar gyvuojančios liaudies muzikos tradicijos, įvairių regionų liaudies dainininkų, ansamblių, muzikantų dainų bei šokių iki rūpestingų autentiško folkloro rekonstrukcijų folkloro ansamblių repertuare, nuo stilizuotų post-folklorinių aranžuočių iki drąsių eksperimentinių transformacijų, traktuojančių liaudies kūrybą ganėtinai laisvai.

Visus audio CD bei DVD pristatomus kūrėjus bei atlikėjus vienija itin gyvybinga Lietuvoje liaudies muzikos tradicija, palaikoma kaimo dainininkų ir muzikantų įvairių miestų bei miestelių folklorinių ansamblių, festivalių, savivaldybių bei valstybės institucijų, rašoma pranešime spaudai. Penkiuose Lietuvos regionuose gyvuojančią autentišką liaudies muzikos tradiciją pristato etnomuzikologė ir aktyvi folklorinės scenos dalyvė dr. Daiva Račiūnaitė-Vyčinienė, surinkusi unikalių video kadrų iš įvairių folklorinių ekspedicijų bei seminarų, pristatanti ne tik savitą dainavimo tradiciją, bet ir liaudies muzikantus, tikrus virtuozus, griežiančius tradiciniais instrumentais – smuiku, cimbolais, armonika, bandonija.

Video įrašai atskleidžia ir folkloro ekspedicijų praktiką, aplinką bei tam tikrus autentiškus kaimo buities aspektus. Leidinyje pristatomi įdomiausi autentiškosios tradicijos rekonstruotojai bei puoselėtojai, turintys savą repertuarą bei atlikimo manierą – tai senąsias sutartines giedančios Trys keturiose, dainininkės Veronika Povilionienė, Loreta Sungailienė, folkloro ansamblis Visi ir jo įkvėpėjas Evaldas Vyčinas, Griežikai, bene universaliausia lietuviška kapela Sutaras bei apeiginio folkloro kolektyvas „Kūlgrinda“, kuriantis įsivaizduojamas pagoniškas apeigas bei rengiantis įvairias pagoniškas šventes.

Ne mažiau įdomus yra ir dūdmaišininkų duetas Tylos labanoro, prikėlęs lietuviškų dūdmaišių tradiciją ir atliekantis nuostabias jausmingas daugiabalses kompozicijas. Sparčiai augančiame modernizuoto folkloro lauke, kuriame folkloras naudojamas daugiau kaip įkvėpimo šaltinis ir pagrindas idėjoms, išskiriamas eksperimentinę ambientinę muziką kuriantis Donis bei eklektiškesni projektai – Sutartinės Party, „Keturi elementai“ bei Rasos ir Jono duetas.

Tarp šių dviejų “kraštutinumų” leidinyje yra pristatomos ir daugelis kitų gyvybingų ir novatoriškų grupių. Ypač įdomios yra folkroko ir neofolko grupės Atalyja, Keisto folkloro grupė, Liberte, Lyla, Algirdas Klova, savo muzikoje ieškančios bendrumų įvairiose tradicinėse kultūrose ir jungiančios lietuvių liaudies muziką su world muzikos elementais. Sunkesnėje kategorijoje pristatoma folkroko grupė Žalvarinis. Džiazo ir folkloro sąjungą puikiai reprezentuoja vienas naujausių Sutaro ir Dainiaus Pulausko grupės projektas.

Išleistame reklaminiame DVD naudojami 25 įvairių atlikėjų video fragmentai bei 31 audio fragmentas. CD turinį sudaro net 19 įvairių atlikėjų pilnų kūrinių. Šis reklaminis leidinys – tai ganėtinai išsamus Lietuvos folklorinės scenos atspindys, scenos, kurią vienija tradicinės kultūros idėja ir supratimas.

Informacinis reklaminis leidinys bus platinamas įvairių Lietuvos muzikos mugių metu, taip pat per Lietuvos kultūros atašatus bei Vilnius – Europos kultūros sostinė projektą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją