Pasak „Monako“ pranešimo, naujasis Aistės ir „Skylės“ darbas – konceptualus albumas, kuriam dainas parašyti įkvėpė antikos ir baltų mitologijos temos.

„Tačiau tai nėra dulkėmis apaugusios senos istorijos. Paraleliniai gyvenimai ir paralelinės istorijos, kuruos gali mums nutikti ir šiandien, tik jos perteikiamos naudojant įvaizdžius iš baltų ir antikos pasaulio“, - apie „Povandeninių kronikų“ koncepciją pasakojo Aistė Smilgevičiūtė.

Ne viena naujojo albumo dainos idėja gimė Aistei dar prieš dešimtmetį, kai Vilniaus universitete ji studijavo klasikinę filologiją – lotynų ir graikų kalbas.

„Povandeninėse kronikose“ įrašyta keturiolika dainų, kurių įkvėpimo šaltiniai patys įvairiausi: Trojos karas ir Šventaragio slėnis, Afroditės mylimasis Adonis ir Aistės klajonės po Žemaitijos pelkes.

Išskirtine daina Aistė ir jos vyras, „Skylės“ kompozitorius Rokas Radzevičius vadina „Teogoniją“, kuriai žodžius parašė poetas Rimvydas Stankevičius. „Šis kūrinys – lyg baltų tikėjimo, kuris iki šios dienos primirštas, neįteisintas ir netgi niekinamas, manifestas“, - sako Aistė ir Rokas.

„Povandeninių kronikų“ įrašai truko net septynerius metus – pirmąją sesiją Aistė ir „Skylės“ muzikantai 2001 metais surengė Roko Radzevičiaus tėvų sodyboje, nuošaliame Švenčionių rajono vienkiemyje. Garso įrašų studija dviem savaitėms iš Vilniaus buvo perkelta į vienkiemio kluoną, kur muzikantai dvi savaites dalyvavo savotiškame „smegenų šturme“.

Iš pirmosios įrašų sesijos plokštelėje liko tik daina „Šaukiu liūtį“ – lyg savotiškas „Povandeninių kronikų“ gimimo liudijimas. Šį kūrinį padėjo įrašyti ir „Bix“ būgnininkas Gintas Gascevičius. Legendinis muzikantas novatoriškai žiūrėjo į kūrybos procesą – ritmą mušė specialiai išdrožtomis malkomis, daužė statines ir rąstus.

Sodyboje įrašytus ritminius sąskambius Gintas vėliau apdirbo kompiuteriu – taip gimė unikalus ritmas.

Kitąmet kūrybinė „Povandeninių kronikų“ stovykla buvo pratęsta netoli Šiaulių esančioje sodyboje, paskui - keliose Vilniaus studijose, o dainų įrašai galutinę forma įgijo tik šių metų birželį.

Aistė ir grupė „Skylė“ liko ištikima savo filosofijai – albume skamba gyvas garsas. Į pagalbą „Skylė“ pasikvietė ne tik Gintą Gascevičių – užburiančią fleitos partiją kūrinyje „Ruduo“ įrašė Neda Malūnavičiūtė.

„Povandenines kronikas“ Aistė ir „Skylė“ įspūdingu koncertu pristatys lapkričio 28 dieną sostinės „New York“ klube.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją