Mintis sukurti modernios aranžuotės pop dainą su folkloro motyvais J. Ritčik ir jos vyrui Laimonui kilo prieš pusantrų metų, tačiau praėjusiais metais pora nespėjo šios idėjos įgyvendinti, todėl sumanymą pateikė šiųmetinėje atrankoje.

„Man asmeniškai sutartinės yra įdomiausia folkloro dalis, labai sena, archajiška, pagoniška. Taip kilo mintis susieti pop dainą ir sutartinę“, - apie sumanymo ištakas pasakojo dainininkė.

Po ne vieną mėnesį trukusių, atidžių tinkamos sutartinės paieškų muzikantai išsirinko sąlyginai nesudėtingai atliekamą sutartinę „Lylio lelijo“. „Sudėtinga sutartinė „Eurovizijai“ tikriausiai netiktų, ne kiekvienam klausytojui. Bandžiau surasti tokią paprastą, o kai radau, tada ant jos sukūriau „To my soul““, - dėstė J. Ritčik.

Pasak dainininkės, naujoji pretendentė į nacionalinio „Eurovizijos“ finalo nugalėtojus iliustruoja savęs ieškojimą: „Kartais nežinome, kodėl mus žavi vieni arba kiti dalykai, kodėl senovinis folkloras mus žavi. Man patinka ir kitų šalių senovinis folkloras, jame yra kažko magiško. Daina yra apie tokį savęs ieškojimą: žmogus ateiną į šiuolaikinį, modernų pasaulį, o kažkur giliai pasąmonėje turi savo protėvių atminties ir kartais bando susieti tuos dalykus – kas aš esu, kur aš einu ir kodėl“.

Netradiciniams sprendimams neabejinga J. Ritčik pastebėjo, kad folklorinis motyvas „Eurovizijoje“ yra naudojamas gana dažnai: „Kalbant apie pergales, tai ir Ruslanos daina turėjo tautinių motyvų, suderintų su šiuolaikiniais ritmais, ir Elena Paprizou kūrinys turėjo graikiškų motyvų, nors daina buvo visiškai „popsinė“, o praėjusiais metais Lietuva atidavė 12 balų Gruzijai. Aš nusišypsojau, nes savo dainą sukūriau dar iki praėjusio konkurso“.

Dainos „To my soul“ atlikėja mano, kad vienintelė Lietuvos atstovė, bandžiusi pateikti kažką tautiško, buvo Aistė Smilgevičiūtė su daina „Strazdas“. „Nuo to laiko niekas ir nebandė. Manau, visai be reikalo, nes daugelis tautų tą dalyką išnaudoja „Eurovizijoje“. Aišku, tai ne faktas, kad 100 procentų dabar pasiseks, nes manau, kad neįmanoma nuspėti, kaip viskas bus tarptautiniame finale, bet tokios tendencijos yra. Jas stebint kyla mintis išbandyti būtent tokią dainą“, - optimistiški nusiteikusi mintimis dalijosi J. Ritčik.

„Sutinku su visais, kurie mano, kad „Eurovizijoje“ svarbu bendras garso ir vaizdo pateikimas. Taip Laimonui kilo mintis, kad scenoje galėtų būti lazerių šou. Tai nėra ypatinga naujovė, tačiau niekas iš mūsų „Eurovizijoje“ dar nebandė tos priemonės“, - apie netradicinį šou scenoje pasakojo dainininkė.

Nacionalinės atrankos finalo scenoje turėtų pasirodyti penkios vokalistės, kurios atliks moderniai tautiškais motyvais skambančią dainą „To my soul“. Kartu su pagrindinių atlikėjų – J. Ritčik ir Gerimante Vaitkute – vokalais išgirsime dar trijų pritariančiųjų vokalisčių balsus.

Antrai vokalinei partijai atlikti Julija pasikvietė jauną, tačiau turtingą muzikinę bei sceninę patirtį turinčią vokalistę Girmą (G. Vaitkutę). Nuo 2005 metų dainuoja žinomame Lietuvoje gospelo chore „Sounds in G“, su kuriuo daug koncertuoja Lietuvoje ir užsienyje, talkina Lietuvos scenos žvaigždėms jų soliniuose projektuose. 2006 ir 2007 metų „Eurovizijos“ konkurso nacionalinėje atrankoje G. Vaitkutė dalyvavo su keliais atlikėjais kaip pritarianti vokalistė.

„Man nelabai įdomu daryti tai, ką aš pati jau dariau arba ką kiti jau darė. Jeigu yra kažkokia originali mintis, norisi ją įgyvendinti. Ir ne tiek svarbu, ar mes laimėsime, ar kažkas kitas. Jeigu kiekvienas stengsis pateikti kažką originalaus ir kokybiško, bent jau rinktis bus iš ko“, - neabejoja „4Fun“ vokalistė.

J. Ritčik užsiminė ketinanti išleisti ne vieną tokios stilistikos kūrinį ir sudaryti visą folkloriniais motyvais skambančių dainų programą. „Ar laimėtume, ar ne, aš žinau, ką darysiu. Grįšime prie dar neišleisto albumo, kuriame bus ir ši daina. Galvoju, kad būtų įdomu išleisti atskirą albumą, kuriame būtų visa programa, ją galima būtų atlikti ir su gyvai grojančiais muzikantais, ir keliais pritariančiais balsais“, - planuoja dainininkė.

DELFI skaitytojai turi unikalią galimybę pirmieji pamatyti ir įvertinti "LaserShow Team" sukurtą šou.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją