Estijos nacionalinio radijo ir televizijos tarybos pirmininkas Margusas Allikmaa įsitikinęs, jog apsvarstyti šalies galimybę atsisakyti dalyvauti 2009 m. Maskvoje vyksiančiame „Eurovizijos“ dainų konkurse būtina. „Diskusijų pagrindas – Rusijos veiksmai Gruzijoje“, – rugpjūčio 21 d. tiesioginiame Estijos televizijos eteryje pareiškė M. Allikmaa.

M. Allikmaa įsitikinęs, kad būtų geriau, jei Estija atsisakytų dalyvauti kitais metais vyksiančiame konkurse. Tačiau jis pabrėžė, jog gerbia televizijos žiūrovų ir radijo klausytojų nuomonę bei pasiūlė žiūrovams, klausytojams, atlikėjams, prodiuseriams ir visiems besidomintiems išsakyti savo nuomonę.

Šalies Kultūros ministras Lanė Janesas mano, kad galimą boikotą reikia aptarti ir su kitomis šalimis, pvz., Latvija ir Lietuva.

Reiks palaukti

„Kol kas ta visa įtampa didelė, bet visada norisi tikėti sveiku protu ir kad Rusija vis dėlto atsisakys jėgos pozicijos ir dalykus spręs truputį civilizuočiau“, - įsitikinęs R. Paleckis.

Pasak LTV vadovo, „Eurovizija“ dar pakankamai toli, todėl vis tiek vyks pasiruošimai, dainos atranka. „Jeigu visa ta politinė situacija aprimtų, daina būtų siunčiama į konkursą, jeigu Rusija ir toliau demonstruos jėgą bei tam tikrą tarptautinių teisių, įsipareigojimų ignoravimą, neatmetu galimybės, kad ne tik estams, bet ir kitoms valstybėms tokia mintis šaus. Tada ir matysime, kokia situacija“, - kalbėjo R. Paleckis.

Muzika ir politika

Anot R. Paleckio, tiesiogiai muzikos ir politikos nereikėtų sieti, o pirmiausia - galvoti apie žiūrovus bei klausytojus.

„Kita vertus, žinant, kad Maskva, aš taip spėju, remiantis istoriniais pavyzdžiais, tikrai stengsis išnaudoti šio konkurso rengimą Maskvoje tam tikrai propagandai ir savo išpažįstamų vertybių (kurios ne visada sutampa su Vakarų) propagavimui, tada reikia labai pagalvoti, ar verta ten dalyvauti“, - įsitikinęs R. Paleckis.

Darbai juda tolyn

Lietuvos „Eurovizijos“ koordinatorius LTV prodiuseris Jonas Vilimas pasakojo, kad Lietuvoje šis klausimas dar niekam nebuvo kilęs.

„Šiemet mūsų autoritetai kiti – telkiamės į konkursą „Lietuvos Dainų daina“, visų pirma, kuri, galbūt, laimės teisę dalyvauti „Eurovizijoje“, bet tikrai nesvarstėme klausimo, ar dalyvauti, ar ne“, - kalbėjo jis.

„Tam jau tam tikri politiniai veiksmai, ne meniniai, ne muzikiniai, ne šou, politika. Tai – ne mano kompetencija. Politika kartais persipina netikėčiausiose vietose, yra įvairiausių politinių žaidimų, bet tai – ilgas filosofinis klausimas“, - į diskusiją nenorėjo leistis pašnekovas.

Kol kas, anot jo, dėl darbų gausos, net nebuvo kada nagrinėti tokių klausimų, ypač politinių.

„Ruošiamės naujam LRT sezonui, kuris prasideda sekmadienį su keletu muzikinių projektų, yra ką veikti. Dar laukia „Šokių Eurovizija“ ir „Vaikų Eurovizija“, - kalbėjo jis.

Kultūros ministras: apie boikotą kalbėti dar ne laikas

Kultūros ministras Jonas Jučas teigia, kad dar per anksti kalbėti apie galimybę boikotuoti „Eurovizijos" dainų konkursą Maskvoje, taip išreiškiant protestą dėl Rusijos agresijos prieš Gruziją.

Anot J. Jučo, spontaniški sprendimai dabar yra nepriimtini.

„Nereikėtų skubėti boikotuoti „Eurovizijos" dainų konkurso. Dar turime pakankamai laiko stebėti Rusijos veiksmus ir daryti teisingas išvadas", - penktadienį sakė J. Jučas.

Ministras priminė, kad Lietuva jau pareiškė ryžtingą poziciją dėl karo veiksmų Gruzijoje, šiuo klausimu yra aiškus ir Europos Sąjungos (ES) nusiteikimas.

„Spontaniški sprendimai gali tik apsunkinti diplomatų pastangas sureguliuoti konfliktą. Tiesiog dabar dar ne laikas apie tai kalbėti", - pažymėjo kultūros ministras.

Teisę kitąmet rengti „Eurovizijos" dainų konkursą gegužę Rusijai iškovojo dainininkas Dima Bilanas su daina „Believe me".

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją