Albume „Accelarate“ kalbate apie šiuo metu pasaulį kankinančias problemas. Kuri iš jų jus labiausiai erzina?

Neteisybė. Bloga nuo neteisybės. Metai iš metų ji tapo įprastu dalyku. Deja, bet pasaulyje jos labai daug.

Ar muzika gali kažką pakeisti, pavyzdžiui, neteisybę?

Nemanau, kad muzika iš viso kažką gali pakeisti. Svarbiausi yra žmonės. Muzika gali paveikti jausmus, padaryti tave laimingu, liūdnu, ji gali būti tavo svarbių gyvenimo momentų pagrindu. Nemanau, kad muzika turi labai daug jėgos, tačiau, taip, ji veikia žmones.

Vis gi, pasaulis keičia muziką. Kokius pokyčius – blogus ar gerus – jūs matote muzikos industrijoje?

Žinote, yra toks posakis – nieko naujo po saule. Viskas jau yra sukurta. Muzika – ne išimtis. Iškeli praeities elementus ir juos transformuoji į dabartį, nepalieki dešimties metų senumo. Pavyzdžiui, folk muzika, kuri turėjo labai didelę įtaką „R.E.M“, 2008-siais atrodo šiek tiek keistai. Tačiau yra muzikos elementų, kurie pasibeldžia į muzikantų širdis. Manau, kad geriausia ta muzika ar menas, kai sukuri kažką panašaus į komentarą, tinkantį šiam momentui. Užfiksuoji dabartį, pavyzdžiui, 2008-ųjų rugsėjį. Galbūt, prieš metus sukurta daina skamba kaip metų senumo, galbūt ne, galbūt penkių metų skamba kaip klasika. Tikroji paslaptis – užfiksuoti momentą.

Gal galite įsivaizduoti muzikos ateitį?

Žinau, koks yra mano košmaras, susijęs su muzika. Tai būtų jauna grupė, kuri veikiama reggie ir bluegrass muzikos, supintų šiuos stilius bei sukurtų naują 21-ojo amžiaus muzikos hibridą. Tai išvarytų mane iš proto. Jie man visiškai priešingi. Jeigu išgirsčiau kažką tokio per radiją, išprotėčiau.

Kai kurios jūsų dainos gimsta iš sapnų. Ar tai įprasta?

Mano sapnai visuomet labai ryškūs. Daugeliui žmonių tai normalus dalykas, tačiau, man, kaip dainų rašytojui, jie tampa dainomis ir mano darbo dalimi. Sapnai keliauja po pasaulį ir žmonės juos dainuoja. Taigi, mano sapnai tampa kažkuo daugiau, kai pasiekia pasaulį... Gyvenu labai aktyvų gyvenimą ir turiu labai ryškų sapnų pasaulį. Manau, kad šios dvi linijos sukuria mano indėlį į „R.E.M.“. Taip, mano sapnai turi didelės įtakos mano muzikai.

Dauguma jų kažkaip išsipildo, nebūna pamiršti ateityje. Praėjusią naktį sapnavau labai daug vandens. Parašiau dainą... Kažkas manęs internetu paklausė, kokie tie tavo sapnai. Juose daug vandens. Nežinau, kaip tai apibūdinti.

Ar geras atlikėjas turi būti jautrus žmogus?

Menininko darbas yra tai, ką tu sukūręs pateiki visuomenei ir tai tampa kultūros dalimi. Svarbiausia – pagauti momentą. Tu sukuri kitą gyvenimo matymo perspektyvą. Tai, ką tu išgyveni, lietuvė moteris, arba, kuo gyvenu aš, pop žvaigždė iš JAV - greičiausiai, labai skirtingi gyvenimai. Pažvelgus iš žmogiškosios pusės, yra dalykų, kurie labai panašūs: abu turime tėvus, problemų darbuose, gyvename tuo, kas vyksta mūsų šalyje, mieste, mokykloje. Yra labai bendrų dalykų. Muzika ir menas siūlo gyvenimo perspektyvas. Tikėkimės, kad mes darome geriausia, ką galime.

Ar galėtumėte būti politiku?

Ne, neturiu tiek kantrybės. Manau, kad politiko darbas – labai neįdomus. Kasdienė rutina mane, greičiausiai, išvestų iš proto. Kokį sprendimą bepriimtum, vieni žmonės bus laimingi, kitus supykdysi. Būti politiku – labai sunku. Tavo sprendimai gali labai paveikti žmonių gyvenimus į gera arba bloga.

Pripažinote, kad JAV parlamentas turi labai daug problemų. Kokią svajonių Ameriką norėtumėte matyti ateityje?

Amerika yra svajonė. Pavyzdinė svajonė - tai religinės laisvės svajonė, ambicijų ir troškimų – visi gali gauti tai, ko trokšta. Neteisybė – minimalaus lygio. Galimybė turėti svajonę ir ją paversti realybe – didelė. Tai būtų mano idealus pasaulis, pamirškite Ameriką.

Lietuvoje žmonės neskuba eiti balsuoti, nes nebetiki politikais. Ką pasakytumėte jiems, kodėl jie turėtų būti aktyvūs?

Mes turime tokią pačią situaciją: žmonės nepasitiki politikais, nes jų nepažįsta, neranda juose nieko bendro. Politikai, manau, turėtų kalbėti taip, kaip tai daro Barackas Obama. Jis labai blaivaus proto ir kalba labai paprastai apie tai, kuo tiki. Nekalba dviprasmiškai, ką dažniausiai daro kiti politikai. Galbūt dėl to taip yra Lietuvoje.

Kas bus, jeigu B.Obama, visgi, nelaimės?

Negaliu apie tai net pagalvoti. Respublikonai nuvedė mūsų šalį į tokią baisią padėtį, todėl neįsivaizduoju J. McCaino valdžioje. Tai – neįsivaizduojama. Laimei, manau, kad B. Obama laimės. Ketverius metus bus sunku dėl buvusios administracijos padarytos netvarkos, kas betaptų prezidentu. Nuostabu, ką žmonės gali padaryti, kai jie yra susiję ir mėgaujasi tuo, kad yra savo darbo, gyvenimo, vaikų, bendruomenės, ateities dalimi. Aš jaučiu, kad B. Obama bus kitas JAV prezidentas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją