Tris dienas Rūdiškių miestelyje, esančiame 15 km nuo Trakų, ošė lietuviai, vokiečiai, amerikiečiai, meksikiečiai, italai, rusai ir ukrainiečiai. Šiuo renginiu įgarsinimo bendrovė „EuroStar“ pažymėjo savo dešimties metų gimtadienį.

Daugelio festivalio žiūrovų vertinimu, geriausiai pavyko pirmoji festivalio diena. Headliner‘iai „Tito and Tarantula“, vokiečiai „Sub Masters“ ir lietuviai „Mountainside“, „Tema“, „Mark“, neoficialiais duomenimis, pritraukė apie 2 tūkst. žiūrovų.

Kaip ir reikėjo tikėtis, didžiausio palaikymo sulaukė „Tito and Tarantula“, kitą dieną išvykę koncertuoti į Latviją. „Sub Masters“ nieko ypatingai naujo neparodė, bet jų grojamas energingas hard/stoner rokas įtikino.

Po koncerto meksikiečio Tito Larriva (Tito Lariva) vadovaujamas kolektyvas „Tito and Tarantula“ atrodė patenkintas savo pasirodymu ir publika. Gitaristas Peteris Atanasoffas (Peteris Atanasofas) teigė, jog pinigai nėra svarbiausias dalykas jiems, tad nei jis, nei kiti muzikantai nesigaili už nedidelį honorarą atvykę į nežinomą šalį.

„Tai buvo pirmasis mūsų Europos turnė koncertas. Senajame žemyne sugrosime keturioliką koncertų. Vėliau grįšime į JAV ir išleisime koncertinį video albumą DVD formatu“, - apie artimiausius planus pasakojo P.Affanasovas.

Pabendravusi su žiniasklaida grupė beveik iš karto išvyko nakvoti į viešbutį, nepasiliko „tūsintis“.

Puiki mokykla jaunimui

Šeštadienį ant scenos užlipo net penkiolika lietuviškų grupių. Dauguma – jauni, perspektyvūs Lietuvos kolektyvai. Nemažai jų pirmą kartą grojo didelėje scenoje.

„Rudstock‘2004“ meno vadovo Dovydo Bluvšteino manymu, jaunos grupės gavo labai vertingos patirties. Jei teks Lietuvą atstovauti užsienio festivaliuose, jos jau žinos kaip elgtis tokio mąsto renginyje, nepasirodys „nieko nemačiusiais kaimiečiais“.

D.Bluvšteinui gerą įspūdį paliko techninis jaunimo grojimo lygis, kiek blogiau atrodo idėjinė pusė. Ypač – nu metal grojančios grupės įsispraudę į griežtus rėmus. Nepaisant visko, jauni muzikantai turi daug potencialo ir dar privers išgirsti apie save.

Dauguma žiūrovų per karštį nebuvo linkę „draskytis“ prie scenos, todėl dieną grojusias grupes žiūrėjo nedaug žmonių.

Italai įkaitino publiką

Publiką antrąją festivalio dieną labiausiai įkaitino vakare išstoję avangardinį roką grojantys italai „Stearica“, kurių bosistas grojo invalido vežimėlyje, taip pat - vilniečiai „Dr.Green“ ir ukrainiečiai „I Drug Moi Gruzovik“. Pastarieji grojo originalia sudėtimi – mušamieji, bosinė gitara ir vokalas.

Sužavėjo labai plastiškas IDMG vokalistas, scenoje išliejęs visą savo energiją. Dieną prieš tai „xoxolai“ grojo „Green klube“, Vilniuje. Nors žmonių susirinko nedaug, tačiau pasirodymas, anot organizatorių, buvo dar energingesnis nei Rūdiškėse.

Po ukrainiečių pasirodymo publika neskubėjo eiti miegoti, "tūsas" persimetė į palapines ir tęsėsi iki ryto. Tiems kas linksminosi buvo smagu, o tiems kas norėjo išsimiegoti – teko atidėti šį norą geresniems laikams.

Trūko reklamos

Sekmadienį grojo penkios grupės. Festivalį uždarė rusai „Umka i Broneviciok“ ir lietuviai „Biplan“. Tai buvo mažiausiai patraukli grojimo diena, nes publika rinkosi daiktus, lankstė palapines ir skubėjo išvažiuoti namo. Mat daugeliui pirmadienį - į darbą, kad ir kaip to nesinorėtų.

Renginiui koją šiek tiek pakišo didžiulis karštis, nepaisant kurio entuziastai žaidė futbolą ir kitus žaidimus, o vakare kupini jėgų šėlo prie scenos. Tačiau didžiausias minusas – pernelyg mažai reklamos. Gera reklaminė kampanija būtų pritraukusi antra tiek žmonių.

Ačiū rganizatoriams už bandymą įvesti naują supratimą kas yra normalus Vakarietiškas festivalis.

Daugelis tautiečių, nebuvusių Roskildės, Readingo ar kituose dideliuose Europos festivaliuose, vasarinį renginį supranta kaip masinę išvyką į gamtą, dažniausiai „pagardintą“ bloga muzika. Vakaruose vykstantys festivaliai sąmoningai nerengiami šalia ežerų, miškų. Pagrindinis dėmesys skiriamas muzikai, geram įgarsinimui ir žiūrovų saugumui.