Iš viso pusfinalyje ketvirtadienį pasirodė 25 valstybių grupės ir atlikėjai.

"Lietuvai pats metas susirūpinti savo įvaizdžiu", - sakė LRT generalinis direktorius Kęstutis Petrauskis. "Akivaizdu, kad pergalei reikia ne tik geros dainos, bet ir gerų santykių su kaimynais, o iki šiol Lietuva, atrodo, Europoje labiau pasižymėjo savo kriminalinėmis istorijomis, kurios užgožė puikų Lauros darbą".

Pasibaigus Eurovizijos pusfinaliui, Kijeve prapliupo lyti. Su ašaromis akyse iš Kijevo Sporto rūmų, kuriuose ketvirtadienį vyko Eurovizijos dainų konkurso pusfinalis, į lauką išėjo ir Lietuvos delegacija, rašoma LRT pranešime spaudai. Laura apsupę žurnalistai ir komentatoriai stebėjosi, kodėl puikiai pasirodžiusi Lietuva nepateko į finalą.

"Kodėl?" - klausė ir Laurą rengę švedų prodiuseriai, patyrę "eurovizininkai", kurie iki vakarykščio pralaimėjimo manė žiną, ko reikia Europai. "Nesuprantu, kas atsitiko... Tikiuosi, Lietuva Lauros nepasmerks, nes ji, nepaisant visko, šiąnakt buvo nuostabi", - sakė Lauros dainos "Little by Little" kompozitorius Bobby Ljunggrenas.

"Tai buvo būgnų naktis, kai laimi tas, kas muša garsiausiai", - buvo komentuojama scenos užkulisiuose paaiškėjus finalininkams, tarp kurių - autsaideriais laikyti Makedonijos ir Rumunijos atstovai, savo pasirodymuose ypatingą dėmesį skyrę mušamiesiems.

  • G.Bendžius: lietuviams trūko išskirtinumo

    V.Gerulaitis: Eurovizija – mėšlo gabalas Europos mastu

    „Ar aš kvailas, kad žiūrėčiau tokį šūdą“, - apie ketvirtadienį vykusį Eurovizijos dainų konkurso pusfinalį griežtai pasisakė muzikologas Viktoras Gerulaitis. Pašnekovas teigė, jog jam visiškai neįdomus Eurovizijos konkursas.

    „Tai yra mėšlo gabalas Europos mastu“, - taip V. Gerulaitis įvardino tarptautinį dainų konkursą. - „Chaltūra”, pagrįsta pinigais, o ne menas“, - savo mintis apie Eurovizijos konkursą tęsė pašnekovas.

    „Buvo Laura ir užėmė paskutinę vietą, taip ir turėjo būti“, - teigė muzikologas. Pasak V.Gerulaičio, „lenda ten visokie kvailiai, laimi kažką, tuščias reikalas, šūdas iki ausų“, - savo griežtą nuomonę apie Eurovizijos konkursą išdėstė pašnekovas.

    Z.Kelmickaitė: neturėtume rautis plaukų

    „Neturėtume rautis plaukų“, - sakė kita muzikologė Zita Kelmickaitė apie ką tik praūžusio Eurovizijos konkurso pusfinalį.

    „Ne mes vieni tapome autsaideriais“, - savo mintis dėstė muzikologė. Anot Z. Kelmickaitės, patirties trūkumas ir fortūna, padovanojusi antrą pasirodymo vietą pusfinalyje, lietuviams lėmė vietą tarp autsaiderių.

    „Man vakar buvo gaila, kad Laura nepateko į finalą, nors per atrankinį turą aš už ją nebalsavau“, - prisipažino muzikologė. Anot jos, Laura buvo išsigandusi, „siaubo pilnomis akimis“, tačiau atrodė labai stilingai.

    „Nei Rasa Kaušiūtė, nei Violeta Riaubiškytė tikrai gėdos nebūtų padariusios“, - teigė muzikologė.

    Dar viena Lauros Čepukaitės ir „The Lovers“ nesėkmės priežastimi Z. Kelmickaitė įvardijo Lietuvos atstovų pasirodymo vietą pusfinalyje. „Po tokių baisių austrų jų pasirodymui buvo labai palanki padėtis“, - šypsojosi muzikologė.

    „Apsuptis jos buvo tokia, kad ji iš tikrųjų galėjo švytėti kaip brangakmenis“, - teigė Z. Kelmickaitė.

    Muzikologė pastebėjo, jog Lietuvos atstovai nepateko į finalą ir dėl dar vienos priežasties – patirties trūkumo. „Matėsi, kad ji jaudinosi, matėsi, kad ji susikausčiusi“, - savo įspūdžiais dalinosi Z. Kelmickaitė.

    „Mūsų jauni žmonės viauksėjo savo balsiukais, negaliu to įvardinti dainavimu“, - sakė muzikologė. Pašnekovės manymu, prie lietuvių nesėkmės pusfinalyje prisidėjo ir techninės problemos Lauros ir „The Lovers“ pasirodymo metu Ruslanos labdaros koncerte.

    „Tai buvo deguto šaukštas medaus statinėje“, - konstatavo muzikologė.

    „Kai lietuvius palygini su lenkais, tai pastarieji atrodo kaip artistai iš sudegusio teatro. Norvegai buvo pašėlę skandalistai, tačiau jų muzika skambėjo nepaprastai gerai“, - apie sceninio įvaizdžio svarbą savo mintimis dalinosi muzikologė.

    Latvių dainavimą Z. Kelmickaitė įvertino prastai. Muzikologė pastebėjo, jog „žmonėms patiko gerklingesni dainininkai“.

    Ji nesiryžo prognozuoti, kas laimės finalą, tačiau pabrėžė, jog labai svarbi yra atlikėjų pasirodymo vieta. „Manau, jog skandinavai pakonkuruos tarpusavyje“, - teigė Z. Kelmickaitė.

    V.Diawara: Laura tikrai turėjo patekti į finalą

    Anot grupės „Skamp“, taip pat prieš keletą metų dalyvavusios Eurovizijoje, nario Viktoro Diawaros Vee, konkursas praėjo kaip jau įprasta. Muzikantas pastebėjo, jog šiais metais ypatingai visi vieni kitus kopijuoja.

    Be to, pašnekovas buvo nusivylęs konkurso padalinimu į dvi dalis. „Man šita nauja praktika (padalinimas į pusfinalį ir finalą – DELFI) žiauriai nepatinka“, - sakė Vee. Pasak V.Diawaros, kitoms šalims toks padalinimas galbūt yra naudingas, tačiau mūsų šaliai nuo to tik dar blogiau.

    „Norint patekti į finalą, reikia praeiti pusfinalį, o tame (kas už ką balsuoja – DELFI) yra tiek daug politikos“, - teigė prieš porą metų Eurovizijos konkurse su grupe „Skamp“ dalyvavęs atlikėjas.

    “Reikia dvigubai daugiau pastangų norint gerai pasirodyti konkurse“, - savo mintimis dalinosi pašnekovas.

    V. Diawaros manymu, Laura su „The Lovers“ buvo verti finalo. „Ji tikrai buvo tarp dešimties geriausių ir tikrai turėjo patekti į finalą“, - nusivylęs konkurso rezultatais teigė muzikantas.

    „Kiek ji galėjo pasiruošti, ji viską padarė“, - apie Lauros Čepukaitės pasirodymą kalbėjo V.Diawara. Pašnekovo manymu, konkurso rezultatus lėmė ir nesolidarūs mūsų kaimynai, priešingai nei kiti, balsavę vieni už kitus. „Mes turbūt balsavome už latvius, tai jie ir papuolė į finalą“, - juokavo muzikantas.

    „Skamp“ muzikantas buvo nustebintas pusfinalio nugalėtojų, nes pateko ne tie, kurie, atsižvelgiant į konkurso žiūrovų skonį, turėjo patekti.

    „Man patiko ta bobutė. Norvegai buvo labai juokingi, labai nuotaiką pakėlė“, - savo simpatijas reiškė V.Diawara.

    D.Bučelis: būčiau balsavęs už estus

    „Aš manau, kad ji pasirodė puikiai“, - apie Lauros Čepukaitės pasirodymą Eurovizijoje atsiliepė "Radiocentro" programų direktorius Donatas Bučelis. „Nereikia nei pykti, nei stebėtis, kad Laura nepraėjo. Taip išsimetė kauliukai ir viskas“, - savo mintimis dalinosi pašnekovas.

    Jo manymu, Eurovizijos konkurse visada būna kokios nors regioninės šalys, kurios surenka daugiausiai balsų. Vakarykščiame pusfinalyje vieningas pasirodė esantis Balkanų regionas. Tai galėjo būti viena iš priežasčių, kodėl lietuviai nepateko į finalą.

    „Yra 50 skirtingų faktorių, kurių unikalios kombinacijos kartais lemia tokius keistus dalykus“, - apie pusfinalio rezultatų priežastis kalbėjo D. Bučelis.

    „Jei būčiau nepatingėjęs, tai būčiau balsavęs už estus“, - susižavėjimo mūsų kaimynais neslėpė D.Bučelis. Anot pašnekovo, pusfinalyje gerai pasirodė norvegai, tačiau abejojo, ar jie vėl sudomins žiūrovus finale.

    G.Bendžius: lietuviams trūko išskirtinumo

    „Pažiūrėjus pirmas penkias dainas, maniau, kad mes jau finale, bet kuo toliau, tuo labiau aiškėjo, kad Laura nepateks“, - savo įspūdžiais dalinosi prodiuseris Gintaras Bendžius. Anot G. Bendžiaus, Lauros nesėkmę pusfinalyje lėmė pasirodymo numeris ir patirties stoka.

    „Buvo padarytas nemažas žingsnis į priekį, tačiau norint patekti į finalą reikėjo šuolio“, - sakė prodiuseris. Lygindamas su praėjusių metų Eurovizijos konkursu, G. Bendžius labiau džiaugėsi šiųmetiniu Lauros ir „The Lovers“ pasirodymu nei pernykščiu Lino ir Simonos.

    „Kiekviena daina turėjo savo „pipiriuką“,- pusfinalio nugalėtojus apibūdino prodiuseris. Pašnekovo manymu, latvių „pipiriuku“ tapo gestų kalba, o lietuviams trūko to išskirtinumo, kad būtų pastebėti.

    G. Bendžius liko sužavėtas latvių pasirodymu, o didžiausią įspūdį jam paliko Moldovos atlikėjai.

  • Šaltinis
    Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
    www.DELFI.lt
    Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją