„Tiesą sakant aš neplanavau ilgo dainos gyvavimo, - sako Marijonas, - aš tenorėjau įrašyt dainą, kuri nuskambėtų tame koncerte, nes kur gi dar dainuoti dainas apie Lietuvą, jei ne prie Arkikatedros per valstybines šventes. Ji ten turėjo prasidėti ir ten numirti iki to laiko, kol įdėčiau į kurį nors albumą. Galbūt įdėčiau...“

Tačiau atlikėjas pakeitė planus, kai draugai ir keli užkietėję nacionalistai pradėjo domėtis tolimesniu dainos likimu. Tada dar kartą apsilankęs įrašų studijoje jis uždainavo papildomas vokalo partijas, patobulino muzikinę aranžuotę ir atidavė produktą į vadybininkų rankas, kad šie žengtų per pasaulį ir skleistų gerąją naujieną.

„Aš pajutau šiokį tokį susidomėjimą daina. Jos įrašas mp3 formate pradėjo keliauti tarp man net nepažįstamų žmonių, ji atsirado „Youtube“, tad pagalvojau, kad reikia ją pribaigti ir paleisti upelį tekėti platesne vaga“, - pasakojo Marijonas.

Kaip jam būdinga, atlikėjas nelinkęs romantizuoti kūrybos aplinkybių ir sako, jog paprastas dainos priedainis gimė vienoje Klaipėdos pirtyje, kur jis, nebūdamas stiprus pirtininkas, spoksojo į dangų, kol aplinkiniai taškėsi po baseinus.

Marijonas kalba: „Mane priedainis paprasčiausiai apsėdo. Aš iš karto įsivaizdavau, kad šioje dainoje nereikia nieko gudrauti. Ant aiškaus ritminio pagrindo tereikia parašyti žodžius, kuriuos diktuoja priedainis. Manau, tokia ji ir gavosi. Paprasta, tačiau su aiškiu emociniu ir informaciniu krūviu“.

Tad kam skirtas tas tekstas dainos priedainyje „Ir aš tikrai myliu Lietuvą...tik ar mylit ją jūs?“. Kaimiečiams, miestiečiams, turistams ar prezidentei su premjeru? Pagrindinis, dažniausiai pasikartojantis dainos leitmotyvas gali pasirodyti gana apgaulingas, kai įsiklausai į kitus kūrinio žodžius.

Tegul nesuklysta lengvatikiai, patikėję, jog tai dar vienas gaivališką tautiškumą skatinantis kūrinys. Marijonas sutinka, kad „Trijų milijonų“ patosas ir šios dainos emocija labai skiriasi.

„Kaip ir visi aš esu šio sunkmečio dalyvis, - sako Marijonas. - Tad natūraliai man svarbūs bendri mūsų rūpesčiai. Aš nesu patenkintas daugeliu blogybių mūsų valstybėje, tačiau tikrai nepriklausau tiems, kurie linkę ją koneveikti ir maišyti su purvais. Manau, daug tokių Lietuvoje ir mūsų pozicija yra maždaug tokia: aš užsiknisęs, aš pavargęs, man baisu dėl visų triukų, kuriais kasdieną mus stebina, bet aš myliu tą mūsų Lietuvą. Vienintelis dalykas, kurio noriu paklausti – ar mylit ją Jūs. Sakydamas „Jūs“ aš turiu omeny visą sistemą, valstybės administravimo aparatą, kuris nuolat mus moko lojalumo, atsakomybės, baudžia ir aiškina, kas yra pilietiškumas bei patriotizmas, tačiau kažkodėl pats niekaip nesusitvarko viduje ir daro tokius dalykus, prieš kuriuos vargšas paprastas žmogelis su savo niekingais nusižengimais atrodo tarsi angeliukas. Dievaži, tai užknisa“.

Marijonas nesutinka, kad šių dienų kontekste galima buvo parašyti ir piktesnę dainą. „Man nepatinka beatodairiškas rėkimas ant valdžios. Tai buka, tai amžina ir mes taip nieko nelaimime. Kur kas lengviau, man rodos, yra klausti ir reikalauti atsakymų“, - sako jis. Tad ar mylit ją Jūs?. Štai kur klausimas. Marijonas siūlo paklausyti dainą ir kiekvienam rasti savą atsakymą į šį klausimą.

„Ar mylit ją Jūs“

Gyvenu mieste, turiu butą, mašiną
Susimoku baudas, kai ratus užrakina
Ir saugos diržus permetu per petį
Vidury nakties policiją pamatęs
Mano pašto dėžutė tarsi minų po karo
Pilna piktų laiškų, neužsidaro
Priminimai ir skolos įvairiausio spektro
Sąskaitos už vandenį, dujas ir elektrą
Nerūkau, kur noriu, negeriu, kur draudžia
Žegnojuosi kai reikia, paklūstu, jeigu baudžia
Tyliu, kada rėkia, kenčiu, kada reikia
Klausau, kada moko, jaučiuosi kaltas, kai peikia
Milijoną turiu įsipareigojimų
Kantriai gyvenu be apdovanojimų
Pridarau klaidų, pripažįstu – kur dėtis
Bet iš visų jėgų stengiuos būti geras pilietis
Ir aš tikrai myliu Lietuvą
Bet ar mylit ją Jūs?
Mane lengva pagauti, lengva nubausti
Lengva priversti gėdytis ir rausti
Aš tam pasiruošęs, tai - teisingumas
Valdo kasdien šventas solidarumas
Mane moko doros ir atsakomybės
Moko, kad būtent šitaip veikia valstybė
Tu jautiesi niekas nacionaliniam banke
Kitas stato namus nacionaliniam parke
Virš tavo galvos armija ministrų
Patarėjų, sargų, jaunų specialistų
Ar jie dirba tam, kad būtų tau lengviau
Ar tu balsuoji už juos, kad jiems būtų geriau
Atsiskaityk už savo ligas ir nelaimes
Mokėk už nesėkmes savo ir baimes
Yra daug gudresnių už tave, nėr kur dėtis
Tai kaina, nes bandai būti geras pilietis
Ir aš tikrai myliu Lietuvą... tik ar mylit ją Jūs?

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją