Populiarūs tie patys

Civilinės metrikacijos skyriaus vyresnioji inspektorė Irena Zabulienė vis dar stebisi tėvais, kurie siekia išrinkti kuo įmantresnį vardą.

„Tikrai ne visi tėvai pagalvoja, kaip jų vaikas jausis, turėdamas keistą vardą. Tačiau ir patarimų retai klauso, nes būna įsitikinę, kad vardas - puikus“, - apgailestavo specialistė.

Daugiau nei dešimtmetį vardus registruojanti moteris prisiminė Deivido ir Ievos vardų bumą. „Kai juos išgirsdavau, net oda šiurpdavo“, - prisipažino I.Zabulienė.

Jau 10 metų iš populiariausių vardų penketuko neišnyksta Luko vardas. Jis kasmet suteikiamas 20-30 berniukų. Mergaitėms nuo 1996-ųjų vis dar dažnai duodami Gretos, Gabrielės, Ievos vardai. Pastaraisiais metais vis populiaresnis tampa Emilijos vardas. Šiandien maždaug kas dvidešimtas jaunasis klaipėdietis yra Lukas, Matas, Emilija arba Gabija.

Per 2006-uosius Civilinės metrikacijos specialistė užregistravo ir tokius retus vardus kaip Deusamas, Dairondas, Era, Bonita, Dyva, Ayda. Kitais metais tėvai stebino parinkę Remarko, Rūpo, Nikodemo, Machyros, Izidės, Geistės vardus.

Vardas - viena raidė

Parinktas vardas turi ne tik patikti tėvams, bet ir atitikti lietuvių kalbos normas. Valstybinės lietuvių kalbos komisijos vyriausioji specialistė Aistė Pangonytė sakė, kad dažnai sulaukia skambučių su klausimu, ar galima registruoti vieną ar kitą vardą.

„Neseniai paskambino iš vieno metrikacijos skyriaus, kur norėta užregistruoti vardą iš vienos raidės - „A“. To būti negali, nes „A“ nėra daiktavardis“, - aiškino specialistė.

Šeimos psichoterapeutas Gediminas Navaitis teigė, jog vardas kaip garsų sąskambis neturi jokios įtakos žmogaus gyvenimui.

„Tačiau vardas kaip simbolis - labai svarbus. Priežastis paprasta. Tėvai, rinkdami atžalai vardą, išreiškia savo nuostatas ugdant būsimą asmenybę. Pavyzdžiui, davę Napoleono vardą, jie tikisi, kad sūnus bus išskirtinė asmenybė ir taps žinomas“, - sakė psichologas.

Žaloja psichologiškai

G.Navaitis pastebėjo, kad įmantrių vardų ypač vaikosi menkesnį išsilavinimą turintys tėvai.

„Tokie tėvai tikisi, kad aplinkiniai stebėsis, džiaugsis neįprastu vardu. O kas toliau? Inteligentiškas žmogus pagalvoja, kaip atžala jausis su tuo vardu visą gyvenimą, ar vardas netaps našta“, - svarstė socialinių mokslų daktaras.

Pasak specialisto, netikęs vardas gali tapti didelių psichologinių problemų priežastimi. Vaikui gali tekti klausytis nuolatinių patyčių iki jam sueis 18.

Mat Lietuvos įstatymai leidžia pasikeisti vardą tik suaugusiam žmogui.

Uostamiestyje norinčių pasikeisti vardą atsiranda nedaug. Per šiuos metus tokių užregistruota vos 20.

Globoja iš dangaus

Krikštijamam vaikui tradiciškai suteikiamas ir antrasis - šventas vardas. Kai kurie vardai, tokie kaip Lukas, Matas, Kristina, jau yra šventi, todėl antrojo vardo nebereikia.

Šventą vardą tėvai gali pasirinkti iš ilgo sąrašo. Nors atėję pas kunigą vardą jau paprastai būna išrinkę.

„Jis nėra privalomas, bet rekomenduojamas. Šventi vardai priklausė asmenims, kurie tam tikru istoriniu laikotarpiu Bažnyčios buvo pripažinti šventaisiais. Gavęs šventąjį vardą, žmogus įgyja globėją danguje, savo angelą sargą visam gyvenimui“, - aiškino Kristaus Karaliaus parapijos klebonas kunigas Vladas Gedgaudas.