Viliojo nežinomybė

Garsiausią Lietuvos astrologę Palmirą Kelertienę pradėti krimsti „žvaigždžių mokslus“ kone dešimtį metų įtikinėjo draugai ir pažįstami. Pagaliau vienai draugei pavyko prisivilioti būsimąją astrologę.

„Draugė mokėsi Peterburge pas garsų rusų astrologą Pavelą Globą ir pakvietė atvažiuoti. Mane tai labai sudomino, panorau mokytis kartu su ja“, - prisiminė Palmira.

„Pavelas Globa buvo vienas iš nedaugelio to meto astrologų, rengdavusių oficialius astrologijos kursus. Juose su mumis mokėsi be galo daug įdomių asmenybių. Grupę sudarė per tūkstantį žmonių, paskaitos vykdavo kasdien po 5-6 valandas. Taip pramokau astrologijos“, - paaiškino Palmira.

Mokslas iki begalybės

P.Globos kursus Palmira baigė beveik prieš 15 metų. Tačiau moteris tikina, jog astrologijos iki galo dar toli gražu neišstudijavo. Astrologijos žinias ji tebegilina iki šių dienų.

„Astrologija - mokslas iki begalybės. Įsivaizduokite, juk planetų padėtis, jų išsidėstymas žmogaus gimimo metu turi įtakos visiems jo gyvenimo įvykiams ir paaiškina bet kurią situaciją. Tereikia mokėti perskaityti tą informaciją, ją iškoduoti, o tam reikalingas gigantiškas informacijos kiekis“, - su užsidegimu kalbėjo moteris.

Astrologijos mokslas - labai sena disciplina, klestėjusi tūkstančius metų iki mūsų eros pradžios. „Tai vienas iš dalykų, kurių galima mokytis visą gyvenimą, tačiau visko vis tiek neišmoksi ir nesužinosi“, - patikino Palmira.

Atidarė astrologijos mokyklą

Baigusi mokslus pas P.Globą, Palmira Kelertienė Vilniuje atidarė astrologijos mokyklą, sėkmingai gyvuojančią jau 13 metų. „Anksčiau skaityti paskaitų čia atvažiuodavo ir pats Globa. Tačiau daug metų jis nebeužsuka į šią mokyklą, nes sunkiai serga. Dabar skaityti paskaitų atvyksta jo mokiniai. Pati vaikštau į tas paskaitas, domiuosi naujienomis“, - dėstė P.Kelertienė.

Astrologė prisipažino, kad didžiausią patirtį ji įgauna, praktikuodama su vis naujų žmonių horoskopais.

Astrologija - kaip orų prognozės

„Astrologija remiasi begaliniu mokymusi ir informacijos kaupimu. Kuo daugiau žinai, tuo profesionalesnis astrologas esi. Daugelis astrologiją lygina su aiškiaregystėmis ar net būrimais. Tarp šių dalykų nieko panašaus nėra. Astrologija - labai konkretus ir aiškus mokslas, jame nėra nieko subjektyvaus“, - teigia P.Kelertienė. - Astrologines prognozes galima lyginti su orų prognozėmis. Meteorologai nustato, kur koks debesis yra, kokiu greičiu jis plaukia ir kada tikėtis, kad jis pratrūks ir ims lyti. Astrologai nustato konkrečios planetos padėtį žmogui gimstant, pagal tai prognozuoja jo gyvenimo vingius.“

„Žinodamas žmogaus horoskopą, tegali jam patarti, kaip jis turėtų elgtis, norėdamas nuo ko nors apsisaugoti ar gauti iš kažko naudos. Tačiau astrologai jokiu būdu negali žmogaus priversti priimti sprendimo.“

Nori geriau gyventi - atsižvelk į astrologines prognozes

Palmira asmeninį horoskopą prilygina akcijų paketui, kurį gimdamas žmogus atsineša į šį pasaulį. Kiekvienas gali laisvai pasirinkti, ką su juo daryti.

„Tai tarsi likimo molis - mes jį galime kąsti, minkyti, plauti, lipdyti ir panašiai. Bet galime nusispjauti ir viską palikti likimo valioje. Tada bus taip, kaip ir nulemta. Pravažiuos koks vežimas - liks vėžės, prabėgs šuo - liks šuns pėdos“, - palygino astrologė.

„Norėdamas geriau gyventi, privalai paisyti astrologinių prognozių. Daugelis linkę „nurašinėti“ savo problemas nevykusiam horoskopui, tačiau taip elgtis neteisinga. Išgirdęs astrologo perspėjimus, kiekvienas turi galimybę bandyti keisti įvykius“.

Tobuliausios prognozės - kompiuteriu

Daugelis mano, kad astrologo darbas neatsiejamas nuo dangaus skliauto stebėjimo ir tyrinėjimo. Tačiau Palmira patikino, kad dabartiniai astrologai, sudarinėdami horoskopus, į dangų žiūri vis rečiau. Tiksliau, beveik nebežiūri - tam yra specialios kompiuterių programos. Kompiuteriu naudotis daug patogiau. Dabar vien pagal dangų besiorientuojantys astrologai laikomi neprofesionaliais, o jų skaičiavimai būna netikslūs.

Anksčiau visiems astrologams, sudarinėjant astrologines prognozes, tekdavo stebėti dangų, matuoti reikalingų planetų padėtį. Buvo sudarytos lentelės su tiksliomis planetų koordinatėmis, vadinamomis efemeridėmis. „Kai tik pradėjau mokytis, kompiuteriai nebuvo dar populiarūs. Tad daugelį metų ir aš naudojausi rašytinėmis efemeridėmis. Tekdavo rankiniu būdu apskaičiuoti planetų padėtis - visai kaip viduramžių astrologams“, - nusijuokė Palmira.

Dabartinės efemeridžių sistemos įdiegtos į kompiuterių programas, jos yra labai tikslios, o planetų padėtis pagal jas apskaičiuoja kompiuteris. Pati Palmira naudojasi programa, kurioje įdiegtos efemeridės, sudarytos pagal NASA skaičiavimus.

Ne tiek svarbu, kokiu būdu gaunama informacija apie planetas: ar buvo stebėtas dangus, ar pasinaudota kompiuteriu. Svarbiausia, kaip astrologas sugeba panaudoti tuos skaičiavimus.

„Galima turėti geriausią astrologinę programą, pateikiančią tiksliausią informaciją apie planetų padėtis, tačiau jei truks žinių, galva nedirbs - nieko neišeis. Tada bus galima tik pasigrožėti vaizdeliu kompiuterio ekrane, bet nieko konkretaus iš to išpešti nepavyks. Manau, jei prieš 4000 metų būtų buvę kompiuteriai, astrologai sėkmingai jais būtų naudojęsi ir tikrai nebūtų gaišę laiko mechaniniams skaičiavimams“, - sako Palmira.

Ne veltui astrologija nuo senų laikų buvo išskirtinai elitinis ir brangus užsiėmimas, kuriuo mėgavosi tik karaliai ar imperatoriai.

Suskaičiuoji iki dvylikos - esi astrologas

Turbūt norint būti astrologu reikalingas neeilinis talentas? Palmira nusijuokė, kad svarbiausias reikalavimas - mokėti skaičiuoti iki dvylikos. Jos manymu, pradines astrologijos žinias būtų labai pravartu turėti kiekvienam. Tai turėtų būti visiems prieinama informacija.

„Juk, pavyzdžiui, medicinoje yra toks dalykas kaip pagrindiniai higienos reikalavimai. Labai gerai, jei žinome, kad prieš valgį reikia plautis rankas, rytą ir vakare valytis dantis. Kosint ar čiaudint prisidengiame burną, o pedantai japonai gripo epidemijos metu dar ir nosis apsiriša. Tačiau tai nereiškia, kad visi žmonės, kurie žino pirmines higienos taisykles, yra medikai.

Taip pat ir astrologijoje - yra pradžiamokslis, kurį būtų sveika išmanyti kiekvienam. Aš astrologiją dar vadinu likimo higiena.“

Paklausė astrologo - ilgam išvengė kartuvių

Žinomi veikėjai žmonijos istorijoje neapsieidavo be astrologų pagalbos. Pavyzdžiu gali būti istorija, nutikusi Rudolfui Hesui, buvusiam Hitlerio „dešiniąja ranka“. Jis turėjo asmeninį astrologą. Tyrinėdamas R.Heso horoskopą, astrologas apskaičiavo, kad po 5-6 metų jo laukia mirtis kartuvėse. Ir R.Hesas sumąstė - jeigu jau neišvengiamai gresia mirtis, reikia per gimtadienį persikelti gyventi į kitą vietą pagal žemėlapio horizontalę.

Tai, anot astrologų, keičia gyvenimo įvykius. R.Hesas taip ir padarė. Persikėlęs gyventi į Škotiją, jis buvo pasodintas į kalėjimą. Tačiau pakartas, kaip visi kiti jo bendrininkai, nebuvo. Vėliau jis buvo perkeltas į Vokietijos kalėjimą, o mirė sulaukęs garbaus 90-ies metų amžiaus. Tiesa, mirė keistomis aplinkybėmis - buvo rastas kalėjimo sode, pakartas ant elektros stulpo. Likimas toks pat, kaip ir prognozuota, bet žmogus nugyveno ilgą gyvenimą.

Žodžiu, astrologijos pažinimas padeda koreguoti gyvenimo įvykius. Astrologija skirta valingiems žmonėms, norintiems keistis.

Prieš skeptikus - statistiniai duomenys

Kai kurie žmonės skeptiškai žiūri ne tik į astrologiją, bet ir į patį astrologą, vadindami jį velnio parankiniu. Asmeniškai Palmirai tokių sutikti dar neteko, tačiau ji įsitikinusi, kad taip manančių žmonių tikrai pakanka. „Man gal tiesiog pasisekė su tokiais asmeniškai nesusitikti“, - nusijuokė astrologė.

Požiūris į astrologiją Lietuvoje, ilgą laiką buvusioje komunistine valstybe, vystėsi labai kontrastingai. Iš pradžių astrologų buvo liguistai bijomasi, šaliai atgavus nepriklausomybę, astrologai tapo labai populiarūs, vėliau susidomėjimas jais smarkiai atslūgo. Vakarų valstybėse, kur astrologija buvo dėstoma mokyklose ir naudojama nuo senų laikų, išugdytas kitoks požiūris į šį reiškinį.

Statistiniai duomenys rodo, kad išsipildo apie 80 proc. astrologinių prognozių. Palmira Kelertienė laikoma viena geriausių astrologų Lietuvoje.

Panevėžio ženkle - juodas mėnulis

Astrologai gali numatyti ne tik konkretaus žmogaus gyvenimo pokyčius. Įvykiai, kuriuos lemia skirtingi dangaus kūnų išsidėstymai, pastebimi ir tam tikrose geografinėse zonose. Vietovės taip pat turi zodiako ženklus, tačiau juos nustatyti sunkiau nei žmogaus. Vien datos, kada įkurtas miestas, miestelis ar valstybė, nepakanka.

Pavyzdžiui, Panevėžys, Palmiros manymu, yra Svarstyklių ženkle. „Kiek teko susidurti su jūsų miestu, susidariau įspūdį, jog jį veikia būtent Svarstyklės. Negarantuoju, jog taip ir yra, tačiau pagal bendrą miesto charakterį jis labai į jas panašus.“

Astrologė sako, kad patikrinti, ar ji neklysta, labai paprasta. „Nuo spalio pabaigos juodas mėnulis kaip tik Svarstyklėse ir iš jų išeis tik liepos viduryje. Tai reiškia, jog šiuo laikotarpiu situacija Panevėžyje turėtų būti blogesnė nei įprasta. Ypač turėtų padaugėti problemų dėl miesto valdymo. Tai - labai negatyvus laikas Svarstyklėms, tad jei šiuo laikotarpiu Panevėžyje viskas bus po senovei, vadinasi, šio miesto ženklas - ne Svarstyklės“, - patikino P.Kelertienė.

Lenkai valdžioje? Logiška

Palmirai nesunku patikrinti ir politines prognozes. Dabartiniu metu politika ji per daug nesidomi, tačiau žino, jog į valdžią atėjo labai daug lenkų. Astrologės tai anaiptol nenustebino.

„Tai labai logiška. Lenkija - Šaulio ženklo valstybė, o nuo pernai iki šiol šiuo ženklu juda Jupiteris - didžioji laimė, valdžia ir sėkmė. Baltas mėnulis Šaulio ženkle pasiliks iki liepos, o tai - angelas sargas. Kai šauliams tokia palanki situacija, jie negali tuo nepasinaudoti. Kortos - lenkų rankose, ir taip turėtų būti visus metus.“

Užtemimai - didžiulė grėsmė

Dažnai kaip itin negatyvūs veiksniai minimi įvairūs užtemimai. Palmira tikina, jog vėlgi derėtų paanalizuoti statistiką, ir įsitikinsime, jog per užtemimus padaugėja nelaimingų atsitikimų. Astrologiniu požiūriu užtemimai yra patys ryškiausi veiksniai žmogaus savijautai, elgesiui ir likimui.

„Negalima tvirtinti, kad užtemimai būtinai paveikia kiekvieną žmogų. Tačiau patikėti, jog yra tokių, kurie visiškai nejaustų užtemimų įtakos, irgi labai sunku. Sakoma, kad užtemimai slopina žmonių sąmoningumą. Per užtemimus žmonės pražiopso daugybę svarbių dalykų, patenka į nenaudingas situacijas - dažnai pasirašinėja nepalankias finansines sutartis, neatsargiai ir agresyviai elgiasi, nepastebi akivaizdžių dalykų“, - sako Palmira Kelertienė.