Kaip nusprendėte dalyvauti Nacionalinėje Šokių Eurovizijoje?

Nerijus: Dalyvauti pasiūlė mano mokytojai - Gabrielė Valiukaitė ir Gintaras Svistunavičius, kurie atstovavo Lietuvai pernai vykusiame „Eurovizijos“ šokių konkurse. Apsisprendimą pagreitino ir tai, kad šoku su gražia ir labai talentinga partnere.

Jekaterina: Man paskambino konkurso organizatoriai, pasakė ieškantys baleto artistės. Aš dvejojau, nes baleto ir pramoginių šokių specifika labai skiriasi, bet man pasirodė įdomu išbandyti save kitame žanre.

Šiemet reikalavimai kitokie nei pernai – poroje turi būti vienas profesionalas, o kitas – žinomas žmogus, pasirodyme privalomas nacionalinis elementas. Kaip jūs atitinkate šiuos reikalavimus ?

Nerijus: Žvaigždė pas mus Jekaterina… Aš – profesionalus pramoginių šokių šokėjas, dalyvauju tarptautinėse varžybose, čempionatuose, o ji – balerina. Šokti su ja man didelė ir nauja patirtis.

Jekaterina: Žvaigždės gali būti danguje, o žmogus – asmenybė, ne žvaigždė… O kas tiksliai atspindi Lietuvos identitetą ? Paimkime bet kurį pavyzdį: polka – lietuvių liaudies šokis, bet jį turi ir lenkai. Gintaras? Jo daugiausiai iškasama Kaliningrade… Net ir cepelinus turi baltarusiai!

Pasitikime savo choreografės Anželikos Cholinos skoniu. Visuose savo spektakliuose ji sugeba sukurti įtaigią visumą, žmones jaudina jos pastatymai, mes irgi jaudinamės juose šokdami. Ji akcentuoja mūsų lietuvišką išvaizdą, kuria švelnų, grakštų įvaizdį, muzikoje skamba lietuviškų kanklių garsai.

Ir dar ore tvyro kažkas neapčiuopiamo ir nenusakomo, tai jaučia tik širdis… Mums gera kartu šokti.

Kaip vertinate kitas šiame projekte dalyvaujančias poras?

Jekaterina: Mes stebime, žiūrime į jas su pagarba. Bet labiausiai mums rūpi mūsų pasirodymas, esame susikoncentravę vienas į kitą.

Kaip sekasi dirbti su Anželika Cholina ?

Nerijus: Labai laukiau pirmojo mūsų susitikimo, buvo nerimo, nes daug apie ją girdėjau, tik niekada neteko dirbti. Ji – tikra profesionalė, ugdo mus ne tik kaip šokėjus, bet ir kaip žmones, dirbti kartu lengva ir malonu.

Jekaterina: Jau sezoną šoku A|CH teatre. Anželika stato įvairią choreografiją, visų stilių šokius. Ji ugdo mumyse šokio kultūrą, moko mus dirbti, atranda mumyse naujas savybes, akcentuoja, kad poroje svarbiausia – pagarba, vienas kito jutimas. Kiekvieną repeticiją mes įgauname vis kitų įgūdžių, patirties. Nors ji juokauja, kad aš “geriu jos kraują “…(juokiasi)

Ką naujo atradote šokdami šiame konkurse?

Nerijus: Pastatyme persipina du stiliai, todėl turiu įsisavinti daug naujovių. Šokdamas atradau save kitą, nes Anželika reikalauja manęs tikro, kad nesinaudočiau pramoginių šokėjo vaidybos štampais, kurie gal ne visada organiškai atrodo.

Jekaterina: Manau, kad didžiausias atradimas yra tas, jog mes atradome vienas kitą. Mano partneris dėmesingas ir jam reikia daugiau pastangų sukurti lengvumo įspūdį duete. Man nauja tik aukštakulniai ir parketas (juokiasi). Na ir žinoma, aš turiu per trumpą laiką perprasti kitą šokio stilistiką.

Kaip manote, kokie jūsų privalumai?

Jekaterina: Mes savimi pasitikime, nes su mumis dirba aukšto lygio profesionalai – Anželika Cholina, įvaizdį kūrė Juozas Statkevičius, taip pat mus konsultuoja ir Nerijaus mokytoja Gabrielė Valiukaitė, kuri man išaiškina pramoginių šokių atlikimo techniką.

Kaip jūs atsiradote tokiame iš pažiūros komerciniame renginyje, Anželika?

(Juokiasi)… per savo teatro solistės atkaklumą. Nežinojau apie jos dalyvavimą šiame konkurse, kol kartą ji atėjo pas mane ir paprašė: “Mokytoja, pažiūrėkite mano šokį…” Taip esu šalia šios poros iki šiol.

Negalėjau jų palikti likimo valiai, nes Jekaterina – viena perspektyviausių mano teatro solisčių, tad aš turiu padėti jai parodyti geriausias puses. Man taip pat pasirodė įdomu sujungti pramoginių šokių stilistiką su baleto elementais. Pagalvojau, kad pramoginių šokių pasaulyje naujoves įneša tie patys žmonės, tie, kurie gali drąsiai ir laisvai, lyg iš naujo, pažvelgti į susiklosčiusius tradicinius reikalavimus.

Aš kuriu be įtampos. Statau kombinacijas ir akyse gimsta tarsi naujas žanras, prasmingas gyvas šokis, naujos, neįprastos jungtys, perėjimai.

Ar jie susikalba repeticijų salėje – balerina ir pramoginių šokių šokėjas?

Nerijus ir Jekaterina idealiai tinka vienas kitam, vizualiai ir estetiškai. Jiems užtenka tik stovėti šalia ir tas paveikslas jau labai daug reiškia, virpina jausmus. Jie tarsi mano du angelai. Jie supranta mane, girdi ir besąlygiškai tiki. Per trumpą repeticijų laikotarpį abu daug išmoko. Nerijus gavo daug partneriavimo įgūdžių, o Jekaterina pajuto savo kūną kitaip.

Konkurse dalyvauja daug žinomų atlikėjų. Kaip vertinate jūsų poros šansus laimėti?

Manau, kad savo šokiu ši pora įneša šviežio vėjo gūsį į pramoginių šokių kultūrą, tikiuosi, kad žiūrovai tai pajus. Dar aš visada sakau: “kas Lietuvoj žvaigždė, tas Latvijoj niekas” (juokiasi). Tai reiškia, kad scenoje visi lygūs. Taip pat vertinant reikėtų nepamiršti, kad tai šokio konkursas, o ne titulų.

Kuo ypatingas jūsų šokis?

Aš stengiausi sukurti jaudinančią visumą, sudėti į tas dvi minutes daug nesuderinamų dalykų. Vieni- privalomi, laikantis konkurso sąlygų, kiti - svarbūs kalbant apie Lietuvą. Mano šokio kodas – gražūs, šviesūs žmonės, nešantys didelę mažos šalies žinutę apie tai, kas gražiausia, apie meilę. Tai tarsi mūsų laikmečio Jūratė ir Kastytis ar Eglė ir Žilvinas.

Tai konkursas, kur reikia patikti publikai, bet šiais laikais žiūrovams patinka šou, ryškūs, rėkiantys pasirodymai...

O jums neatrodo, kad mūsų rankose yra galimybė tai pakeisti? Juk mes visi norime tikrų dalykų…

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją