Ir jūra, ir vandenynas

Kosta Rika vilioja tropiniais miškais, egzotiškais gyvūnais, geru oru ir mažesnėmis kainomis nei Europoje ar Jungtinėse Amerikos Valstijose.

Vienas svarbiausių šios nedidukės šalies, turinčios, kaip reta, gražias pakrantes, privalumų neabejotinas: Kosta Rika – viso pasaulio banglentininkų rojus.

Ne tik todėl, kad šios šalies krantus skalauja Karibų jūra ir Ramusis vandenynas. Čia visus metus šviečia saulė, o oro temperatūra nenukrenta žemiau 27 laipsnių šilumos.

Karibų jūroje plaukioti banglente tinkamos bangos būna tik nuo lapkričio iki gegužės. Užtai Ramiojo vandenyno pakrantėje banglentėms tinkamos bangos būna kiaurus metus. Kaip tik dėl nepertraukiamo sezono į Kosta Riką kasmet plūsta viso pasaulio banglentininkai.

Čia bangos ne tokios didelės kaip Havajuose, bet tikrai visai geros, kad Kosta Rika būtų įrašyta tarp labiausiai banglentininkų lankomų šalių. Apie tai iškalbingai liudija faktas, kad į Kosta Riką atvyksta banglentininkai net iš tokios banglentininkų mekos kaip Australija. Kosta Rikoje yra 54 „spotais“ vadinami paplūdimiai, tinkami plaukioti banglentėmis.

Visuotinė aistra

Banglentininkų Kosta Rikoje sutiksi visur. Nešini kuprinėmis ir lentomis jie vietiniais autobusais keliauja iš vieno pakrantės miestelio į kitą, kas kartą bandydami pagauti bangas vis naujoje vietoje. Gaudyti bangas – specifinis banglentininkų terminas.

Skirtinguose paplūdimiuose būna skirtingo aukščio ir galingumo bangos, kurios patenkins kiekvieno – ir mėgėjo, ir profesionalo įgeidžius.

Galima pasirinkti ne tik bangų sudėtingumą, bet ir bangų rūšį. Vieni paplūdimiai turi tik iš dešinės, kiti tik iš kairės pusės lūžtančias bangas. Dar kiti paplūdimiai turi ir dešinės, ir kairės pusės bangas.

Banglentininkai Kosta Rikoje dažniausiai apsigyvena hosteliuose ar pigesniuose viešbučiuose. Kiekviename, net ir mažesniame kaimelyje, yra banglenčių nuomos punktai ir parduotuvės, kur galima įsigyti įvairaus inventoriaus – pradedant banglentėmis, baigiant įvairiais banglentininkams skirtais aksesuarais.

Pragyvenimas – pigus

Banglenčių nuomos kainos priklauso ir nuo vietos, kur nori išbandyti savo laimę gaudydamas bangas. Mažesniame miestelyje banglentę galima išsinuomoti tiesiog paplūdimyje suręstoje palapinėje už 12-15 dolerių (apie 30-37 litų). O didesniuose miestuose, tokiuose, kaip Tamarindo, norint išsinuomoti banglentę teks palikti apie 1250 litų užstatą arba savo kreditinės kortelės duomenis. Ir neduok Dieve, banglentę grąžinsi subraižytą ar apgadintą. Apsukrūs vietiniai kaipmat atskaitys apvalią sumą už lentos remontą.

Kai kurie banglentininkai, atvykę į Kosta Riką ilgesniam laikui, banglenčių nenuomoja, bet jas tiesiog nusiperka, o vėliau, prieš išvykdami namo, parduoda už mažesnę kainą. Nenaują, tačiau visai neblogą banglentę, galima įsigyti ir už apytikriai 500 litų.

Kartais banglentininkai susitaria su tuo pačiu pardavėju, kad šis po mėnesio nupirks tą pačią banglentę už pusę kainos. Kai kurie sutikti banglentininkai gyrėsi pardavę banglentes net už tą pačią kainą, kaip ir pirko. Taip banglentininkams dar labiau sumažėja kelionės kaina. Tereikia susirasti nebrangų hostelį su virtuve, kur galėtum pats gamintis maistą, ir kelionės išlaidos sumažėja iki minimumo. Taupūs turistai Kosta Rikoje pragyvena ir apytikriai už 50 litų per dieną, o kartais išleidžia dar mažiau.

Tinka ir naujokams

Beveik kiekvienoje kavinėje ar viešbutyje Kosta Rikoje kabo kalendoriai, kuriuose kasdien pažymėta, kokiu laiku paplūdimyje bus potvynis ir atoslūgis. Naujokams banglentininkams vietiniai paaiškina, kad geriausia bangas gaudyti kelias valandas prieš potvynį ir po jo. Tada būna geriausios bangos. Netinkamu laiku vandenyne atsidūręs nepatyręs banglentininkas dėl per stačių bangų gali ir pats susižeisti, ir apgadinti banglentę. Teko girdėti nemažai pasakojimų, kaip banglentininkams lūždavo banglentės ar po nevykusio plaukiojimo lentoje žiojėdavo skylės.

Į Kosta Riką plaukioti banglentėmis atvyksta ir niekada šiuo sportu neužsiėmę žmonės. Į paplūdimius nešini lentomis traukia šeimomis - tėvai su mažais vaikais, mamos su suaugusiomis dukromis, solidaus amžiaus poros. Visus juos sieja ta pati aistra – banglentės.

Banglentininkų rojumi vadinamoje šalyje bene palankiausia vieta išmokti plaukioti banglentėmis. Pasisamdyti instruktorių paplūdimyje trims valandoms kainuoja apie 62-75 litus.

Instruktoriai turistams aktyviai siūlo trijų dienų arba savaitės trukmės pamokas. Po tokios stovyklos, tikina instruktoriai, naujokas ant lentos stovės tvirtai kaip profesionalas.