Ko galime tikėtis iš CS ir ar reikia už ką nors mokėti?

Pervedant pinigus (mažiausiai 25 $) norintys gali verifikuoti savo asmens duomenis ir adresą, ir tokiu būdu dar labiau padidinti savo patikimumą. Pastebėjau, kad aktyvesni nariai ilgainiui pasinaudoja šia galimybe. Ir nemanau, kad tokiu būdu jie nori demonstruoti savo dosnumą ar patikimumą kitų narių akyse. Tiesiog ilgainiui vis stiprėja noras paremti projektą, iš kurio patys tiek daug gauname!

Nakvynė pas CS klubo narius visada yra nemokoma. Jeigu kas nors reikalautų užmokesčio, jis grubiai nusižengtų CS dvasiai. Be abejo, jeigu su savimi atvešite dėžutę saldainių, tai pamaloninsite šeimininkus. Tačiau tai nėra būtina.

Pavyzdžiui, aš keliaudama dažniausiai važiuoju autostopu ar traukiniais iš vieno miesto į kitą. Vargu ar kas nors tikėsis, jog tampysiu su savimi dėžę lietuviškos trauktinės! Tačiau panašu, kad vienintelis dalykas, kurio žmonės tikisi iš tokių keliautojų – tai gera nuotaika. Dažniausiai pasiimu su savimi lietuviškus atvirukus, gintaro gabaliukus, ženkliukus su tautine simbolika ar kitus smulkus suvenyrus, kurie žmonėms labai patinka.

Žmogus, kuris kviečia CS narį į savo namus, įsipareigoja jam pasiūlyti tik nakvynę – kilimą, ant kurio galima ištiesti savo miegmaišį, sofą, ar atskirą kambarį – priklausomai nuo turimų sąlygų (su kuriomis susipažinsite, pastudijavę to nario puslapį). Šeimininkas neprivalo svečiui skirti laiko ir gali tiesiog duoti raktus (arba suderinti, kada galima išeiti/ateiti) ir palinkėti malonaus lankymosi.

Tačiau dažniausiai žmonės linkę bendrauti su savo svečiais ir jeigu tik turi laiko, mielai vedžioja juos po lankytinas vietas, vakare nuveda į mėgstamą vietinį barą ir t.t. Tokiu būdu atradau įvairias nuostabias vietas – parkelius, gatveles ir kiemus, kavines ir klubus, kuriose nesigirdi turistų šurmulio, bet užtat alsuoja autentiška tų miestų dvasia.

CS nereiškia, kad kartu su nakvyne siūlomas nemokomas maistas. Todėl net jeigu šeimininkas plačiai praveria šaldytuvą ir siūlo „jaustis kaip namuose“, tai geriau nepiktnaudžiauti svetingumu ir valgyti savo maistą. Kita vertus, šeimininkai dažnai iš tiesų mėgsta vaišinti svečius ir supažindinti juos su savo regiono kulinariniais savitumais.

Su labai šiltu ir nuoširdžiu svetingumu susidūriau keliaudama po Pietų Europą ir Maroką, o Šiaurės Europos gyventojams būdingas kiek atsainesnis santykis su svečiais. Dar kitaip elgiasi kinai ir japonai – jie yra labai nedrąsūs, tačiau svečiui skiria daug dėmesio. Mat šiose kultūrose yra tiesiog nemandagu pakviesti žmogų į savo namus ir neskirti jam pakankamai daug laiko. Tolimųjų Rytų žmonėms anaiptol nė motais, kad CS filosofija tiesiog nereikalauja nieko daugiau, negu leisti svečiui miegoti savo namuose.

Ar CS yra Jums?

CS yra tiems, kurie:

• Svetimą kultūrą trokšta pažinti iš vidaus, vietinių žmonių akimis;

• Kitose šalyse mėgsta susipažinti ir bendrauti su vietiniais;

• Mėgsta netikėtumus, staigmenas, gerai jaučiasi būtent tada, kai nežino kokioje aplinkoje ir tarp kokių žmonių atsidurs rytoj.

• Lengvai prisitaiko prie skirtingų situacijų ir visur gerai jaučiasi (gali tekti apsistoti prirūkytame kambaryje arba patalpoje, kurioje apskritai nerūkoma; šeimininkai gali paprašyti netriukšmauti po 10 val. vakare arba ir pačiam gali tekti miegoti, kai už sienos vyksta triukšmingas vakarėlis; galbūt namai nebus labai tvarkingi, arba atvirkščiai – taip nublizginti, kad ir pačiam reikės ten gyventi labai atsargiai ir t.t.).

CS nėra tiems, kurie:

• Nejaukiai jaučiasi nepažįstamų žmonių kompanijoje;

• Svetimose šalyse domisi visų pirma turistinėmis vietomis, kurias aplankę mieliausiai grįžta į ramų, tuščią viešbutį;

• Geriausiai jaučiasi, kai iš anksto žino, kaip maždaug atrodys juos supanti aplinka ir kelionėje praleistas laikas.

• Gyvena pagal principą „Geriau susimoku, bet būsiu pats sau ponas ir neprivalėsiu prie nieko taikytis“ .

• Ir galiausiai – CS tikrai nėra įvairaus plauko skinams ir visiems tiems, kuriems būdingas rasizmas, nacionalistinis šovinizmas, paniekinantis požiūris į kitas kultūras, civilizacijas bei tautas.

Ką man davė CS?

Na, ir pabaigai dar norėčiau šiek tiek pakalbėti apie tai, ką aš gavau iš CS klubo. Jau ne vienerius metus ši bendrija suteikia man galimybę keliauti daug pigiau, ir, kas svarbiausia – nepalyginus įdomiau.

Nuoširdžiai nemėgstu būti turiste, kuri pamato tik fasadinį lankomo miesto veidą. Tiesą sakant, man apskritai nėra būtina pamatyti visus garsiausius, labiausiai išreklamuotus ir iš visokių atvirukų pažįstamus „pasaulio stebuklus“. Per pirmą kelionę kartais tyčia juos aplenkiu. Tai būna tarytum ženklas, kad į šį miestą dar reiktų sugrįžti.

Ir apskritai – man svarbesnė yra lankomo miesto dvasia, o ne jo veidas ar kaukė. Juo labiau manęs nežavi keliavimas turistiniu autobusu, kuomet grupė (norėtųsi pasakyti „banda“) turistų varinėjama nuo vieno garsiausio objekto iki kito, o gidas per garsiakalbį darkyta kalba aiškina: „Jus nubėgti iki ten, padaryti nuotrauka ir grįžti. Autobusas išvažiuoti už 30 min.“

Prieš keliolika metų išsiruošiau į Vakarų Europą su turistine grupe ir supratau, kaip neapdairiai pasielgiau. Tos klaidos daugiau nebekartojau. Vėliau keliaudavau savarankiškai, su draugais. Keliaudavome dažniausiai autostopu. Nakvodavome palapinėse, pas pažįstamus ar pas draugų pažįstamus. Kai kuriuos miestus tekdavo apsupti ratu – mat Vakarų Europos viešbučiai daugeliui studentų iš mūsų kraštų yra tiesiog per brangūs, o pažįstamų ne visur ir rasi... ir palapinės didmiestyje nepastatysi...

Būdamos drąsios keliauninkės-avantiūristės kartais apsistodavome ir pas nežįstamus. Tokiu būdu teko susipažinti su fantastiškais žmonėmis, su kuriais iki šiol palaikome kontaktus. Tačiau tokiu būdu teko įsipainioti ir į kvailas situacijas. Būdavo net taip, kad reikėjo „nešt kudašių“ tiesiog vidury nakties, o ryto laukti sėdint kur nors ant suoliuko. Tad CS tuomet aptikome tarytum kokį išganymą!

Dabar dirbu ir galėčiau sau leisti susimokėti už viešbutį Vakarų Europoje. Tačiau visuomet lieku ištikima CS dvasiai. Net Kinijoje, kurioje mokant kinų kalbą, nakvynę be problemų galima rasti net už 10 ar 15 litų (30-50 juanių), pirmenybę teikiau CS – o viešbučių ir nakvynės namų ieškodavau tik tuose miesteliuose, kuriuose nėra CS klubo narių. Niekada neišmainyčiau CS dvasios į šaltą viešbučio komfortą!

Keliaudama su CS, apsistodama pas vietinius žmones ir lankydama miestą kartu su jais, pamačiau kur kas daugiau ir giliau. Pastebėjau, kad vietiniai daug žino apie savo gimtąjį kraštą ir geba papasakoti įvairių įdomių bei autentiškų dalykų. Taigi su CS klubu pasaulis iš tiesų tampa daug mažesnis, jaukesnis ir draugiškesnis. Atsiranda puikių galimybių praplėsti savo akiratį.

Perspektyva atsiverti kitoniškumui iš pradžių mane kiek baugino, pavyzdžiui, nejaukiai jaučiausi išvykdama anapus Europos ribų – į Afriką, Artimuosius Rytus ar Tolimąją Kiniją. Nebuvau tikra, ar galima pasikliauti ten gyvenančiais žmonėmis, ar rasiu su jais bendrą kalbą. Tačiau kaskart manęs laukdavo malonios staigmenos.

Pastebėjau, kad įvairiausiose šalyse gyvenantys CS klubo nariai yra labai šiuolaikiški, tam tikra prasme kosmopolitiški, tolerantiški ir atviri kitos kultūros kitoniškumui. Fundamentalizmas šios bendrijos dvasiai yra iš esmės svetimas. Be abejo, įvairūs kultūriniai skirtumai egzistuoja, tačiau jie tik paįvairina bendravimą.

Keliautojas, atvykstantis į šalį, kurioje vyrauja kitokia kultūra, tradicijos ir religija, turi būti ypač dėmesingas. Pamenu, kad vieną kartą Maroke teko apsistoti labai draugiškos šeimos namuose, kur hašišas buvo rūkomas taip, kaip pas mus cigaretės, tačiau šeimininkai labai įsižeistų, jeigu svečias sugalvotų į jų namus atnešti butelį alkoholio.

Taip keliaudama su CS pamačiau, kad žmonės gali turėti labai skirtingus gyvenimo būdus, vertybes, pasaulėžiūras, tačiau visus juos sieja noras pažinti Kitą, o svetingumas yra bendražmogiška vertybė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją