Negirdėtą vakaro programą ruošiantys didžėjai dalinasi prisiminimais iš auksinių savo didžėjavimo dienų.

Lauri, duetas „RyRalio Djs“ skaičiuoja jau daugiau nei 20 metų istorijos – iki šių dienų esate vienos ryškiausių Lietuvos house muzikos žvaigždės. Nors klubinę karjerą jau baigėte, kartas nuo karto prie pulto sugrįžti. Kas tave vis traukia groti?

Nėra stipresnės emocijos nei muzika. Gali keisti karjeras, gyvenamąją vietą, draugų ratą, bet tie, kas tave jungė per muzikinę prizmę – lieka šalia ir amžinai. Donatas (aut. past. Donatello) vienas iš jų. Nepaisant to, kad kadaise atstovavome visai skirtingoms šokių muzikos stovykloms, visada žinojome, kad muzika yra atsakymas į visus klausimus, dėl kurių žmonija taip kenčia šiandien.

Donatai, o kas prie pulto vis kviečia sugrįžti tave?

Man muzika yra viena iš komunikavimo su žmonėmis priemonių. Per muziką galima perteikti daugybę dalykų. Muzika leidžia išreikšti save ir, tuo pačiu, kelia pasitenkinimą. Ypač, kai ja daliniesi su bendraminčiais. Muzika yra kalba, kurią supranta daugelis. Tad man bus vienas malonumas pabendrauti su vakarėlio svečiais muzikine kalba ir pasidžiaugti su Lauriu jo baro gimtadienio proga.

Kaip patys sakote, atstovaudavote skirtingoms muzikinėms stovykloms. „RyRalio DJs“ – Lauris Lee ir Karalius – buvo house ir soulfull house žvaigždės, o Donatello ir Kastis Torrau duetas – progressive house legendos. Donatai, kaip prisimeni tuos laikus? Konkuruodavote ar bičiuliaudavotės?

Laikai buvo tikrai faini. Ypač todėl, kad buvome didžėjai su skirtingu skoniu, požiūriu ir koncepcija. Todėl ir mūsų auditorijos būdavo skirtingos. Labai buvo smagu matyti tą progresą, kuris vyko tiek house, tiek progressive scenų stovyklose. Lauriui puikiai sekėsi. Su „RyRalio“ jie padarė neįtikėtiną kokybės proveržį, apie kurį legendos sklinda dar iki šių dienų.

Smagiausia būdavo, kai vieni ateidavom pas kitus į renginius. Atsimenu buvo „Exit“ sezono uždarymas, kuris baigėsi laive. Detalių nepasakosiu, bet tokios akimirkos išlieka visam gyvenimui. Tai – tikras ir nesuvaidintas bendrystės bei draugystės jausmas. Yra tekę ir legendiniame „Pop Star Bar“ valytoją pasitikti ant šluotos. Visko buvo, bet, kaip sakoma, tai jau ne spaudai (šypsosi).

Lauri, gal istorijomis pasidalinsi tu?

Palikime tai istorijai, bet tikrai esame turėję daug smagių nuotykių – tiek prieš 25 metus, tiek pernai (šypsosi). Faktas, kad esame praleidę gan daug laiko kartu ir smagiai jį leidžiame toliau. Šis mūsų grojimas – tikrai bus ne išimtis.

Lauris Lee

Kokią muziką girdėsime per šį jūsų susitikimą?

Lauris: Vienas smagiausių dalykų, kai nebetęsiu profesionalios didžėjaus karjeros ir groju tik savo malonumui yra tai, jog galiu dalintis tuo, kas man patinka. Nėra jokių „reikia“, nėra jokių rėmų. Aš mėgstu prie patefonų stoti pirmas, kol renkasi baro svečiai, ir dalintis tuo, kas man aktualu. Tai gali būti kažkas iš 80-ųjų epochos, gali būti pernai metais išleistas hitas. Nėra jokio formato, išskyrus šventinę nuotaiką. Tad pažadu nustebinti kolekcijos perlais, o vėliau, žinoma, pašoksime.

Donatas: Lauris klausė manęs: „Ką grosi? Šokių ar labiau klausomą muziką?“. Tai žinoma, kad šokių. Didžioji dalis mano plokštelių kolekcijos būtent tokia. Bet galiu pažadėti, kad pasistengsiu aprėpti kuo platesnį laikmetį. Pagrosiu muzikos ir iš anuomet, kai dar tik žengiau pirmus didžėjaus žingsnius.

O kodėl būtent plokštelės?

Lauris: Plokštelė turi sielą. Nepaisant gyvo atlikimo, būtent ji yra pats tikriausias muzikos formatas. Jokia skaitmeninė garso forma neatitiko ir neatitiks nuostabaus, ryškaus ir šilto vinilinės plokštelės skambesio.

Donatas: Mano karjera prasidėjo nuo patefonų ir plokštelių. Man tai – labai tikra ir intymu, nes kiekvieną kūrinį gali laikyti savo rankose, girdėti kiekvieną jo traškesį, atsiradusį bėgant laikui. Tai visiškai kitas jausmas, nei skaitmeninis formatas. Per savo karjerą turėjau daugybę plokštelių, vėliau perėjau prie skaitmeninių ir pasilikau kolekcijai tik pačias brangiausias, geriausius prisiminimus keliančias. Tą kolekciją turiu ir dabar, ją nuolat papildau, o dalinuosi ja tik su draugais ir tik ypatingomis progomis.

Donatello

Lauri, tu ne tik artėjančio vakarėlio didžėjus, bet ir organizatorius. Kodėl verta nepraleisti ir šio penktadienio vakarą praleisti „Genys Taproom Old Town“ gimtadienyje?

Laukia neeilinis vakaras, kuriam nuotaiką sukurs išskirtinė muzika. 95 proc. didžėjų baruose dabar groja visiškai identišką formatą. Tai nėra nei įdomu, nei unikalu. Tikrai galime pažadėti, kad muzika, kuri skambės šį penktadienį Vilniaus gatvėje esančiame „Genys Taproom“, bus kitokia – jos kiekvieną savaitgalį neišgirsite.