"Lietuvių tautos gyventojų netektys yra vienos didžiausių Europoje", - sakė ji.

B.Burauskaitės teigimu, geriausias paminklas genocido aukoms yra jų įvardijimas - įamžinimas.

Knygos pristatymo renginyje Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus sakė, kad genocido aukos niekada nebus užmirštos.

"Tai mūsų įsipareigojimas ne tik šiandienai, bet ir ateičiai", - sakė prezidentas.

Pasak V.Adamkaus, genocido aukų vardyno sudarytojai nuveikė didelį darbą "tiek šiandienos piliečiams, tiek ateinančioms kartoms".

Prezidentas pavadino vardyną ne vien dokumentų rinkiniu, o tautinį solidarumą stiprinančia, moralines nuostatas tikrinančia knyga.

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras per pastaruosius 5 metus surinko ir patikslino informaciją bei trijose knygose paskelbė duomenis apie terorą ir genocidą patyrusių maždaug 86 tūkst. Lietuvos piliečių likimą. Vėliau ketinama paskelbti dar 150 tūkst. biografijų.

Trečiadienį Rotušėje pristatyta vardyno "Lietuvos gyventojų genocidas" II tomo antroji knyga, skirta 1944 - 47 metų sovietinio genocido aukoms įamžinti, apima 33,5 tūkst. asmenų biografijų.

Pirmoji antrojo tomo dalis buvo išleista 1998 metais.

Pirmasis vardyno "Lietuvos gyventojų genocidas" tomas, pasirodęs 1992 metais, buvo skirtas 1939 - 41 metų sovietinio genocido aukoms. 1999 metais tomas perleistas su papildymais.

B.Burauskaitė sakė, kad vardyno sudarytojai nepasikliovė tik sovietinių represinių struktūrų paliktais dokumentais, bet rėmėsi žmonių atsiųstomis anketomis, nuotraukomis, dokumentais.

"Lietuvos gyventojų genocido" pristatymo metu knygos buvo įteiktos sovietinį terorą patyrusiems buvusiems politiniams kaliniams ir tremtiniams, žuvusiųjų artimiesiems, visuomeninių organizacijų atstovams, ministerijų darbuotojams.

Nusikaltimų žmoniškumui, genocido ir karo nusikaltimų padariniai Lietuvos visuomenei Lietuvoje tiriami jau beveik 15 metų.

Per sovietinę okupaciją šimtai tūkstančių Lietuvos gyventojų buvo ištremti į Sibirą ir kitas atšiaurias SSRS vietas, kur daugelis mirė nuo smurto ir nežmoniškų gyvenimo sąlygų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją