Negana to, mergina automobilį pastatė ne į vieną vietą, o užėmė iš karto dvi. Atpažinti grupės „69 danguje“ narės automobilį nebuvo sunku – ant jo puikuojasi žymieji numeriai „Neli 69“, todėl N. Pareigytė net neneigė, kad tai galėjo būti ir kitas asmuo.

Ne iš blogos valios

„Ar žinote, kiek tokių mašinų stovi? Kodėl dabar mano užkliuvo kažkam tai? Man siunčia tas automobilių nuotraukas, ką dabar man atsiprašyti viešai?“, - išgirdusi temą, kuria bus kalbama, stebėjosi atlikėja.

„Kai skubi, tai palieki, bet daug ten tų mašinų neįgalių vietose stovi. Aš, iš tikrųjų, kai yra mažai vietos neįgaliesiems, kai paliktos tik kelios, niekada gyvenime nestočiau, bet kai yra visa laisva priekinė dalis neįgaliųjų vietų, tai kodėl gi neatsistojus, vis tiek gi laisvos. Aš gi ne iš blogos valios. Trumpai palieki mašiną, tai ir pastatai pas tuos neįgaliuosius“, - teisinosi ji.

„Tegul pagalvoja patys, ką daro, patys irgi gal pastato kartais... Jeigu kam trukdo, tai atsiprašau, nebestatysiu daugiau..“, - pridūrė pašnekovė.

Didžiausia gėda

Ne vieną akciją ir paramos renginį kartu su Lietuvos žmonių su negalia sąjunga suorganizavęs Arnoldas Riekumas, pabrėžė, kad neįgaliųjų vietoje automobilį statantis žmogus neturi teisės to daryti.

„Žinomi žmonės – televizijos, radijo, sporto, kiti kaip tik turėtų rodyti pavyzdį, nes į juos lygiuojasi jaunimas, kiti žmonės. Gėda! Didžiausia gėda!“, - piktinosi jis. Sužinojęs, kad neįgaliųjų vietoje savo automobilį statė N. Pareigytė, pašnekovas negalėjo atsistebėti. Pasak jo, grupė „69 danguje“ prieš pora metų yra sudalyvavusi neįgaliesiems paremti specialiame koncerte „Būkime kartu“, kuriame pasirodė už dyką, neprašė jokio honoraro.

„Tuo metu susidūrė su neįgaliaisiais žmonėmis. Jeigu neklystu, jų buvo apie 8 tūkst. Galbūt trūksta švietimo, galbūt atidumo“, - svarstė pašnekovas.

A. Riekumas yra prisidėjęs ir prie parkavimo akcijos, kurios metu buvo dalinami lipdukai, kuriuose skelbiamas tarptautinis šūkis: „Užėmei mano vietą - pasiimk ir mano negalią“. Šis šūkis, pasak jo, turėtų paraginti visus susimąstyti. „Be galo neatidi vairuotoja, o jeigu atidi ir padarė tai sąmoningai – tai nepaprastai nekultūringa ir niekada nepagalvoja, kas gyvenime gali jai pačiai atsitikti“, - pridūrė jis.

Neįgaliųjų vietos – taikinys smarkuoliams

Neįgaliesiems skirtos vietos labai vilioja skubančiuosius, nes dažniausiai jos įrengiamos patogiausiose vietose.

„Vietos paprastai ženklinamos arčiausiai prie įėjimo ir skirtos žmogui, judančiam vežimėlyje, aklam, turinčiam fizinių problemų. Įsivaizduokite, lyja, sninga ir tas neįgalus žmogus atvažiavęs randa patogiausiai mums, kaip vartotojams, pažymėtas vietas užimtas. Ir tada turi statytis automobilį kitur. Visiems tiems smarkuoliams neįgaliųjų vietos labiausiai ir patinka, nes tiesiog atidaręs duris, jau esi prekybos centre ar kokioje įstaigoje“, - kalbėjo pašnekovas.

„Ar žinomas, ar nežinomas žmogus, dažniausiai sako, aš pastačiau tik kokiai sekundei, kol nubėgsiu, šalia buvo vieta laisva, bet aš va tik sekundei ir išvažiuoju, - tęsė jis. - Mes visi dažnai naudojamės tuo, kad esame visi labai užsiėmę, mums sunku pavažiuoti su tuo automobiliu toliau ir jį pastatyti, paskui pora žingsnių paėjėti iki pasirinkto objekto“.

Pašnekovas dar kartą priminė, kad vietos, skirtos neįgaliesiems, yra paženklintos pagal Kelių eismo taisykles, kuriose aiškiai parašyta, kas turi teisę ir kas neturi teisės ten statyti savo transporto priemonių. Toks žmogus turi turėti neįgalumo pažymėjimą, jo automobilis turi būti pažymėtas specialiu negalios ženklu.

Kiek tokių vietų skiriama neįgaliesiems, priklauso nuo aikštelės dydžio. Kuo ji didesnė, tuo daugiau ir vietų skiriama neįgaliems vairuotojams, todėl stebėtis, kad vietų buvo daug, taip pat nereikėtų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją