Jubiliatą pasveikino Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas. Valstybės vadovo sveikinime sakoma: „Visu savo gyvenimu ir kūryba Jūs ne kartą įrodėte tiesą, kad menas ir moralė abipusiai papildo vienas kitą ir sudaro vieningą visumą. Visame pasaulyje Jūs žinomas ne tik kaip puikus violončelininkas ir garsus dirigentas, bet ir kaip tvirtas žmogaus teisių bei vidinės laisvės gynėjas, į kompromisus nesileidžiantis kovotojas už demokratijos idealus“.

M. Rostropovičius – garsus rusų violončelininkas ir dirigentas. SSSR Liaudies artistas (1966), Stalino (1951) ir Lenino (1964) premijų laureatas, Rusijos Federacijos Valstybinės premijos (1992) laureatas, garsėjantis ne tik kaip muzikantas, bet ir kaip aktyvus visuomenės veikėjas, žmogaus teisių gynėjas. Jis atliko faktiškai visą violončelės muzikos repertuarą.

M. Rostropovičius – JUNESCO Geros valios ambasadorius, daugelio pasaulio miestų garbės svečias. Jis nesuskaičiuojamos daugybės premijų laureatas. Violončelininkas turi daugiau nei 125 įvairių šalių apdovanojimus. Jam aukščiausius valstybinius apdovanojimus skyrė JAV (Prezidento Laisvės medalis), Prancūzija (Garbės Legiono ordinas), Anglija (Britų Imperijos riterio ordinas), Švedija (Poliarinė žvaigždė) ir kitos.

2004 m. M. Rostropovičius tapo „Grammy“ premijos laureatu „Geriausio instrumentinio solo pasirodymo pritariant orkestrui“ kategorijoje. Šiemet muzikantas apdovanotas „Už nuopelnus Tėvynei“ pirmo laipsnio ordinu.

Nuo 1959 m. M. Rostropovičius vedęs garsią operos dainininkę Galiną Višnevskają, su ja užaugino dvi dukras Olgą ir Jeleną, turi šešis anūkus.

Sutuoktiniai užsiima labdaringa veikla. Jų įsteigtas Višnevskajos ir Rostropovičiaus labdaros fondas padeda vaikų ligoninėms.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją