Jūsų kelionės taps daug pigesnės, įdomesnės ir prasmingesnės, jeigu užuot ieškoję viešbučių, apsistosite pas vietinius gyventojus. Man toks keliavimo būdas suteikė galimybę pažinti daugybę nuostabių žmonių, pajusti, kuo savitas yra svetingumas įvairių Europos, Azijos ir Afrikos šalių gyventojų, pamatyti vietinių žmonių būstus, susipažinti su jų gyvenimo būdu, papročiais, kulinariniais savitumais.

Tokias galimybes man atvėtė pasaulinė CouchSurfingo (toliau CS) draugija. Todėl norėčiau pasidalinti savo patirtimi su Jumis.

Kas yra CS?

CS - tai 1999 metais Kanadoje įsteigtas tarptautinis keliautojų klubas, kurio nariai vieni kitiems teikia nemokomą nakvynę. Savo filosofija ir tikslais CS yra artimas Lietuvoje kiek geriau žinomam Svetingų žmonių klubui, kitaip vadinamam Hospitality Club (HC).

Su malonumu stebiu, kad CS populiarumas sparčiai auga. Kasdien prisijungia nauji nariai, apie šį klubą nugirdę iš atsitiktinių pakeleivių, savo draugų, spaudos ar interneto. Pastaruoju metu (2008 kovo m.) CS vienija virš 468 000 narių iš 225-iejų valstybių ir daugiau nei 38000 miestų visame pasaulyje.

Lietuvoje šiuo metu yra apie 700 CS narių, kurie naudojasi šio klubo privalumais keliaudami svetur, į mūsų šalį atvykstantiems keliautojams parodo lietuvišką svetingumą ir gimtojo miesto grožybes, taip pat organizuoja CS narių susitikimus Vilniuje.

CS klubo nariai, keliaudami po įvairias pasaulio šalis, tiesiog apsistoja vieni pas kitus. Tai suteikia puikią galimybę susipažinti su vietiniais gyventojais, kartu su jais aplankyti turistams sunkiau prieinamus, vietinių pamėgtus kampelius, pajusti tikrąją lankomos vietovės dvasią, susipažinti su vietine virtuve.

Norint tapti CS klubo nariu ir naudotis visais jo privalumais keliaujant, nėra būtina pačiam įsipareigoti priimti svečius į savo namus. Su tėvais gyvenantis jaunimas ar bendrabučiuose besiglaudžiantys studentai kartais net neturi tokios galimybės. O ir keliaujantys ne visada ieško nemokomos nakvynės – dalis jų linkę apsistoti viešbučiuose ar svečių namuose, o CS naudoja tik kaip galimybę susitikti su vietiniais, kartu išgerti puodelį kavos ar bokalą alaus.

Kita dalis klubo narių dėl darbo pobūdžio arba kitų priežasčių negali keliauti tiek, kiek norėtų. Tačiau jie su malonumu į savo namus priima iš tolimų šalių atvykstančius turistus, kurių apsilankymas įneša kelionių nutaiką ir galimybę daugiau sužinoti apie svetimas kultūras. Taigi kiekvienas šiame klube randa tai, ko ieško.

Kaip tapti CS nariu ir kaip naudotis šiuo tinklapiu?

Apie CS klubą sužinojau iš atsitiktinių pakeleivių ir greitai supratau, kad tai yra kažkas man!? Jeigu nors truputį mokate anglų kalbą, prisiregistruoti CS tinklapyje (www.couchsurfing.com) Jums nebus sudėtinga – tereikia surašyti pagrindinę informaciją apie save, savo pomėgius, gyvenimo būdą ir keliavimo patirtį.

Jeigu galite pasiūlyti nakvynę į Jūsų gimtąjį miestą (tarkime, Vilnių) atvykstantiems svečiams, pažymėkite, kiek žmonių galite priimti ir kokiomis sąlygomis, pavyzdžiui, ar pas Jus rūkoma, ar svečiams būtina turėti miegmaišius, ar galite pasiūlyti lovą arba sofą (beje, anglų kalbos žodis couch [sofa] ir lėmė CouchSurfing pavadinimą).

Taip pat verta įdėti savo nuotrauką, nes nenoras parodyti savo veidą kiek sumažins Jūsų galimybes susilaukti svečių arba gauti teigiamą atsakymą ieškant nakvynės svetur. Beje, jeigu labai mėgstate fotografuoti(s) ir rodyti kitiems savo nuotraukas – savajame CS puslapyje galite kabinti šimtus nuotraukų iš įvairių kelionių ar linksmų vakarėlių. Šiuo požiūriu CS klubas yra pranašesnis, negu HC (svetingų žmonių) klubas, kur įmanoma įdėti tik vieną savo nuotrauką.

Taigi, pirmiausia reikia prisiregistruoti. Tuomet CS klubo narių tinklo paieškos programa padės Jums susirasti žmones iš tų miestų, kuriuos ketinate aplankyti. Paieškos lauką galite siaurinti pagal šalis ir miestus, narių amžių, lytį, patikimumą ar skaičių žmonių, kurį jis/ji/jie potencialiai gali pakviesti į savo namus.

Peržiūrėję atrinktų narių puslapius, susisiekite su keliais iš tų, kurie Jus sudomino, tarkime, panašiais interesais, gyvenimo būdu ir t.t.. Jei ne vieni, tai kiti veikiausiai galės Jums suteikti nakvynę tomis dienomis, kai svečiuositės tuose miestuose.

Ar CS yra patikimas?

Dalis potencialių naujokų būgštauja, kad toks keliavimo būdas ir bendravimas su nepažįstamais gali būti pavojingas. Norėčiau juos nuraminti. Ši bendrija visokeriopai rūpinasi savo narių saugumu, todėl sudaromos galimybės sužinoti, ar asmuo, kurio namuose ketinama apsistoti ar kurį ketinama priimti į savo namus, yra patikimas.

Visų pirma, kiekvienas CS narys gali palikti atsiliepimą puslapiuose tų narių, su kuriais buvo susitikęs. Tokiu būdu kiekvienas žino, kad už netinkamą elgesį gali susilaukti neigiamo atsiliepimo. Paskaitę kiekvieno nario puslapiuose esančius atsiliepimus, galite sužinoti apie šio žmogaus elgesį, charakterį ir gyvenimo būdą.

Beveik visi atsiliepimai dažniausiai būna teigiami – keliautojai ir tie, kurių namuose jie apsistoja, vieni kitus dažniausiai apibūdina kaip draugiškus, įdomius žmones, su kuriais buvo smagu susipažinti.

Saugumui užtikrinti taip pat įdegta asmeninio užtikrinimo (vouching) tinklas - kiekvienas narys gali garantuoti už tą narį, kurį asmeniškai pažįsta ir yra įsitikinęs jog šis asmuo yra patikimas. Tai reiškia, kad kuo daugiau garantijų (vouchų) turi kuris nors narys, tuo jis yra patikimesnis. Taigi prieš priimant sprendimą, ar atverti savo namus svečiui, kiekvienas gali pamatyti kiek kolegų ir pakeleivių garantavo dėl to asmens patikimumo, paskaityti atsiliepimus, kuriuos apie jį parašė kiti CS nariai ir t.t.

Pastaruosius kelerius metus, būdama CS ambasadore (taip vadinami šiai organizacijai talkinantys savanoriai), nemažai bendrauju su kitais CS nariais, dalyvauju diskusinėse grupėse, kuriose nagrinėjamos ir sprendžiamos įvairios problemos, taip pat saugumo. Iš šios patirties galiu teigti, kad CS yra saugus keliavimo būdas. Su neigiama patirtimi žmonės susiduria labai retai.

Problemos ir nesutarimai dažniausiai būna panašaus pobūdžio – seksualinis priekabiavimas, su kuriuo susiduria keliautojos, apsistojusios vaikinų ar vyrų namuose. Tačiau tam nesunku užbėgti už akių – prieš rašant žmogui tiesiog reikia gerai pastudijuoti jo puslapį, paskaityti atsiliepimus, kuriuos apie jį paliko kiti keliautojai (tas, kuris pernelyg įkyriai rodo dėmesį dailiosios lyties svečiams, kaip taisyklė susilaukia „atitinkamų“ atsiliepimų). Norėdamos išvengti pavojaus, merginos taip pat gali apsistoti pas kitas merginas arba sutuoktinių poras.

Asmeniškai išbandžiau svetingumą daugiau negu penkiasdešimties CS narių, Kinijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Čekijoje, Italijoje, Bulgarijoje, Graikijoje, Maroke, Jungtiniuose Arabų Emyratuose ir kitose šalyse. Matyt esu drąsi, o gal tiesios mėgstu pasikliauti žmonėmis, nes ieškodama nakvynės niekada nesivarginau, tikrindama narių patikimumo.

Tiesiog nežiūrėjau, ar žmonės, pas kuruos prašausi į svečius, yra patvirtinti, ar turi daug teigiamų atsiliepimų ir t.t. Atrinkdavau juos veikiau pagal gyvenimo būdą, man artimus interesus, arba pagal lokalizaciją – nuotolį nuo centro, jūros ar kitų mane dominančių objektų.

Neretai apskritai į nieką nežiūrėjau, nes tiesiog neturėjau tam laiko – bastydamasi kur nors pasaulyje įbėgdavau trumpam į interneto kavinę ir brūkšteldavau kam nors iš to miesto, kurio link ketinau važiuoti toliau. Neretai keliaudavau viena. Tačiau iki šiol niekad neteko pakliūti į jokią nemalonią situaciją ar susidurti su seksualiniu priekabiavimu.

Galbūt tiesiog man sekasi. Galbūt šiek tiek man padeda tam tikras antropologinių, psichologinių žinių bagažas, gebėjimas išvengti dviprasmiškų situacijų ir surasti bendrą kalbą su skirtingų kultūrų ir tradicijų atstovais.

Taigi kuo toliau, tuo labiau įsitikinu, kad CS yra labai patikimas. Maloniai mane nustebindavo ir tai, kad manimi taip pat buvo pasitikima – net kai buvau CS klubo naujokė ir iš mano puslapio mažai ką buvo galima apie mane pasakyti, žmonės ne tik mane mielai kvietė į savo namus, bet taip pat neretai duodavo raktus (tai nėra privaloma), kad galėčiau jaustis laisvai ir neturėčiau taikytis prie jų tvarkaraščio. Šia prasme CS yra bendrija žmonių, kurie gerbia vieni kitus ir vieni kitais pasitiki.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją