9 komisijos nariams balsavus „už“, 2 – „prieš“ ir 1 susilaikius, nuspręsta išsaugoti namo fragmentą – salę antrame aukšte, laiptus ir pagrindinį įėjimą. Aktyviausi Šliosbergo namo išsaugojimo rėmėjai šį sprendimą vadina „minimalia pergale“.

„Išprievartauti daryti klaidas“ – neišdegė

„Kaip bebūtų, išsaugota antro aukšto salė su XIX a. antros pusės apdaila ir langų aprėminimais, ornamentuoti ketaus laiptai ir pagrindinis įėjimas – išliks grandinėlė nuo pačios namo pradžios iki salės. Mano akimis žiūrint, tai – minimumas to, ką reikėtų išsaugoti, bet esant tokioms konjunktūrinėms aplinkybėms, tai maksimumas, ką sugebėjome“, - DELFI teigė Valdovų rūmų atstatymo projekto autorinio kolektyvo narys architektas Evaldas Purlys, sprendimą vadinantis „minimalia pergale“.

Anot E.Purlio, namo mūrai nebus griaunami. Jis sako, kad dabar reikės galvoti, kaip bandyti nuimti ir eksponuoti neišsaugotos salės polichromiją. Architektas džiaugiasi, kad idėja nepalikti nė ženklo XIX a. architektūros, dekoro ir meno liko neįgyvendinta.

„Blogiausiu atveju mums bus ne visiškai gėda – gėda yra tai, kad mums nepavyko išsaugoti daugiau fasado, dar bent vienos salės. Svarbiausia - nesunaikinta tai, ko buvo negalima naikinti. Mes buvome prievartaujami daryti klaidas. Ačiū Dievui, mums pavyko bent jau nuo dalies klaidų apsiginti“, - pasakojo Valdovų rūmų atstatymo projekto autorinio kolektyvo narys. Pasak jo, jei būtų priimtas priešingas sprendimas, dalis projekto kolektyvo narių buvo pasiruošę nedelsiant pasitraukti.

A.Brazauskas pakeitė nuomonę

Vienas didžiausių Šliosbergo namo sunaikinimo entuziastų, Lietuvos Valdovų rūmų atstatymo mokslinis vadovas architektas dr. Napoleonas Kitkauskas su DELFI bendrauti nepanoro – pataręs daugiau jam neskambinti, jis numetė telefono ragelį.

DELFI žiniomis, kalbėdamas komisijos posėdyje, N.Kitkauskas užsipuolė ne tik idėją išsaugoti Šliosbergo namo dalies fragmentą, bet ir planus įrengti liftą bei kitas projekto dalis, pasiūlydamas objektą perprojektuoti dar kartą. Komisijos narių teigimu, taip būtų prarasta nemažai laiko siekiant baigti Valdovų rūmų statybą iki 2009 metų liepos 6 dienos.

Beje, N.Kitkauskas, kaip ir Valdovų rūmų paramos fondo valdybos pirmininkas Edmundas Kulikauskas, balsavo prieš namo išsaugojimą. Tačiau, DELFI šaltinių duomenimis, nuomonę dėl Šliosbergo rūmų išsaugojimo pakeitė Valdovų rūmų atkūrimo ir paskirties koncepcijos įgyvendinimo koordinacinės komisijos pirmininkas prezidentas Algirdas Brazauskas.

Griovimui nepritarė ir ICOMOS

DELFI jaurašė, kad atkuriamų Valdovų rūmų kelyje pasipainiojusį Šliosbergo namą prieš keletą savaičių buvo nuspręsta nugriauti Valstybinės kultūros paveldo komisijos pritarimu. Vieni daugiau nei du šimtus metų stovėjusius rūmus, sovietmečiu buvusius Pionierių namus, laiko kultūros vertybe, kiti – caro palikimu ir svetimkūniu lietuvių tautai.

Nepritarimą „visiškam namo nugriovimui ar jo sumažinimui iki kelių fragmentų“ yra išreiškusi Tarptautinė paminklų ir paminklinių vietovių taryba ICOMOS, pernai Kultūros vertybių apsaugos departamento (KVAD) Restauravimo taryba pareiškė, jog Šliosbergo namas turi būti išsaugotas jo patalpas inkorporuojant į bendrą atstatomų Valdovų rūmų planinę struktūrą.

Ant Valdovų rūmų pamatų Abraomo Šliosbergo pasistatytas namas XIX a. keletą kartų rekonstruotas, paskutinė dekoro korektūra daryta prieš 1905 m. Kone visą šimtmetį pastate buvo įsikūrę įvairios carinės valdžios karinės žinybos, karo metu čia buvusi Vietinės rinktinės būstinė. Po II pasaulinio karo namas suremontuotas, pertvarkytas, jame įsteigti Pionierių rūmai, kuriuose veikė įvairūs būreliai moksleiviams.

Praėjusio amžiaus dešimtmečio viduryje Šliosbergo rūmuose sugalvota įrengti Tautų draugystės muziejų, todėl pradėti namo tyrimai, atkastas rūsys. Papūtus nepriklausomybės vėjams, Tautų draugystės muziejaus idėja pamiršta.
Sąjūdžio metais sumanyta atstatyti Valdovų rūmus ir juose įrengti Paveikslų galeriją. Iki praėjusių metų namuose glaudėsi tyrinėtojai ir Pilių direkcija, statybininkai ir archeologai.

Apie grėsmę Šliosbergo rūmams prieš mėnesį prabilo dalis Valdovų rūmų atkūrimo ir paskirties koncepcijos įgyvendinimo koordinacinės komisijos narių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją